Care sunt cauzele atacurilor Raynaud?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Medicii nu înțeleg pe deplin cauza atacurilor Raynaud, dar se pare că vasele de sânge de la nivelul mâinilor și picioarelor reacționează exagerat la temperaturi scăzute sau la stres.

Vase de sânge în spasm

În cazul bolii Raynaud, arterele de la degetele de la mâini și de la picioare se îngustează și limitează pe scurt alimentarea cu sânge atunci când sunt expuse la frig sau la stres. În timp, aceste artere mici se pot îngroșa ușor, limitând și mai mult fluxul sanguin.

Temperaturile scăzute sunt cele mai susceptibile de a declanșa un atac. Expunerea la frig, cum ar fi introducerea mâinilor în apă rece, luarea unui obiect din congelator sau prezența în aer rece, este cel mai probabil declanșator. Pentru unii oameni, stresul emoțional poate declanșa un episod.

Există două tipuri principale de afecțiune.

Boala Raynaud primară. Denumită și boala Raynaud, această formă cea mai frecventă nu este rezultatul unei afecțiuni medicale asociate. Poate fi atât de ușoară încât multe persoane cu boala Raynaud primară nu caută tratament. Și se poate rezolva de la sine.

Boala Raynaud secundară. Denumită și fenomenul Raynaud, această formă este cauzată de o problemă de bază. Deși sindromul Raynaud secundar este mai puțin frecvent decât forma primară, tinde să fie mai grav.

Semnele și simptomele bolii Raynaud secundare apar de obicei în jurul vârstei de 40 de ani, mai târziu decât în cazul bolii Raynaud primare.

Cauzele sindromului Raynaud secundar includ:

Boli ale țesutului conjunctiv. Majoritatea persoanelor care au o boală rară care duce la întărirea și cicatrizarea pielii (sclerodermie) au boală Raynaud. Alte boli care cresc riscul de apariție a sindromului Raynaud includ lupusul, artrita reumatoidă și sindromul Sjogren.

Boli ale arterelor. Acestea includ o acumulare de plăci în vasele de sânge care alimentează inima, o afecțiune în care vasele de sânge de la mâini și picioare se inflamează și un tip de hipertensiune arterială care afectează arterele plămânilor.

Sindromul tunelului carpian. Această afecțiune implică o presiune asupra unui nerv important al mâinii, producând amorțeală și durere la nivelul mâinii care poate face mâna mai sensibilă la temperaturi scăzute.

Acțiuni repetitive sau vibrații. Tastatura, cântatul la pian sau efectuarea de mișcări similare pentru perioade lungi de timp și operarea uneltelor care vibrează, cum ar fi ciocanele, pot duce la leziuni de suprasolicitare.

Fumatul. Fumatul constrânge vasele de sânge.

Leziuni la nivelul mâinilor sau picioarelor. Printre exemple se numără fractura încheieturii mâinii, intervenția chirurgicală sau degerăturile.

Anumite medicamente. Printre acestea se numără beta-blocantele pentru hipertensiune arterială, medicamentele pentru migrene care conțin ergotamină și sumatriptan, medicamentele pentru tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate, anumiți agenți de chimioterapie și medicamente care determină îngustarea vaselor de sânge, cum ar fi unele medicamente pentru răceală care se vând fără prescripție medicală.

Sursa.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend