Care sunt cauzele cancerului de colon?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauze


Medicii nu sunt siguri care sunt cauzele majorității cancerelor de colon.

În general, cancerul de colon începe atunci când celulele sănătoase din colon dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține un set de instrucțiuni care îi spun celulei ce să facă.

Celulele sănătoase cresc și se divid într-un mod ordonat pentru ca organismul să funcționeze normal. Dar atunci când ADN-ul unei celule este deteriorat și devine canceros, celulele continuă să se dividă – chiar și atunci când nu este nevoie de celule noi. Pe măsură ce celulele se acumulează, ele formează o tumoare.

Cu timpul, celulele canceroase pot crește până la a invada și distruge țesutul normal din apropiere. Iar celulele canceroase se pot deplasa în alte părți ale corpului pentru a forma depozite acolo (metastaze).

Factori de risc


Factorii care vă pot crește riscul de cancer de colon includ:

 • Vârsta înaintată. Cancerul de colon poate fi diagnosticat la orice vârstă, dar majoritatea persoanelor cu cancer de colon au peste 50 de ani. Ratele de cancer de colon la persoanele mai tinere de 50 de ani au crescut, dar medicii nu sunt siguri de ce.
 • Rasa afro-americană. Afro-americanii au un risc mai mare de cancer de colon decât persoanele de alte rase.
 • Un istoric personal de cancer colorectal sau polipi. Dacă ați avut deja cancer de colon sau polipi necanceroși de colon, aveți un risc mai mare de cancer de colon în viitor.
 • Afecțiuni inflamatorii intestinale. Bolile inflamatorii cronice ale colonului, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn, vă pot crește riscul de cancer de colon.
 • Sindroame ereditare care cresc riscul de cancer de colon. Unele mutații genetice transmise pe cale ereditară pot crește semnificativ riscul de cancer de colon. Doar un mic procent din cancerele de colon sunt legate de genele moștenite. Cele mai frecvente sindroame moștenite care cresc riscul de cancer de colon sunt polipoza adenomatoasă familială (FAP) și sindromul Lynch, care este cunoscut și sub numele de cancer colorectal ereditar nepolipozant (HNPCC).
 • Antecedente familiale de cancer de colon. Aveți mai multe șanse să dezvoltați cancer de colon dacă aveți o rudă de sânge care a avut această boală. Dacă mai mult de un membru al familiei are cancer de colon sau cancer rectal, riscul este și mai mare.
 • Dieta săracă în fibre și bogată în grăsimi. Cancerul de colon și cancerul rectal pot fi asociate cu o dietă occidentală tipică, care este săracă în fibre și bogată în grăsimi și calorii. Cercetările în acest domeniu au avut rezultate mixte. Unele studii au constatat un risc crescut de cancer de colon la persoanele care au o dietă bogată în carne roșie și carne procesată.
 • Un stil de viață sedentar. Persoanele care sunt inactive sunt mai predispuse să dezvolte cancer de colon. Efectuarea unei activități fizice regulate poate reduce riscul de cancer de colon.
 • Diabetul. Persoanele cu diabet sau rezistență la insulină au un risc crescut de cancer de colon.
 • Obezitatea. Persoanele obeze au un risc crescut de cancer de colon și un risc crescut de a muri din cauza cancerului de colon în comparație cu persoanele considerate cu greutate normală.
 • Fumatul. Persoanele care fumează pot avea un risc crescut de cancer de colon.
 • Alcoolul. Consumul excesiv de alcool crește riscul de cancer de colon.
 • Radioterapie pentru cancer. Radioterapia îndreptată spre abdomen pentru tratarea cancerelor anterioare crește riscul de cancer de colon.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend