Care sunt cauzele cancerului rectal?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cancerul rectal debutează atunci când celulele sănătoase din rect suferă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care îi spun celulei ce să facă.

Modificările le spun celulelor să crească necontrolat și să continue să trăiască după ce celulele sănătoase ar muri. Celulele care se acumulează pot forma o tumoare. Cu timpul, celulele canceroase pot crește până la a invada și distruge țesuturile sănătoase din apropiere. Iar celulele canceroase se pot desprinde și se pot deplasa (metastaza) în alte părți ale corpului.

În cazul majorității cancerelor rectale, nu este clar care sunt cauzele mutațiilor care determină formarea cancerului.

Mutații genetice moștenite care cresc riscul de cancer de colon și rectal

În unele familii, mutațiile genetice transmise de la părinți la copii cresc riscul de cancer colorectal. Aceste mutații sunt implicate doar într-un procent mic de cancere rectale. Unele gene legate de cancerul colorectal cresc riscul de a dezvolta boala, dar nu o fac inevitabilă.

Două sindroame genetice bine definite ale cancerului colorectal sunt:

Sindromul Lynch. Sindromul Lynch, cunoscut și sub numele de cancer colorectal ereditar nepolipozant (HNPCC), crește riscul de cancer de colon și de alte tipuri de cancer. Persoanele cu sindrom Lynch tind să dezvolte cancer de colon înainte de vârsta de 50 de ani.

Polipoză adenomatoasă familială (FAP). FAP este o afecțiune rară care provoacă mii de polipi în mucoasa colonului și a rectului. Persoanele cu FAP netratată au un risc semnificativ crescut de a dezvolta cancer de colon sau rectal înainte de 40 de ani.

Testele genetice pot detecta aceste sindroame și alte sindroame moștenite mai rare de cancer colorectal. Dacă vă îngrijorează istoricul familial de cancer de colon, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă istoricul familial sugerează că aveți un risc de apariție a acestor afecțiuni.

Sursa.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend