Care sunt cauzele sclerozei laterale amiotrofice?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


SLA afectează celulele nervoase care controlează mișcările musculare voluntare, cum ar fi mersul și vorbitul (neuronii motori). SLA face ca neuronii motori să se deterioreze treptat și apoi să moară. Neuronii motori se întind de la creier la măduva spinării și la mușchii din tot corpul. Atunci când neuronii motori sunt deteriorați, aceștia încetează să mai trimită mesaje către mușchi, astfel încât mușchii nu pot funcționa.

SLA este moștenită de 5% până la 10% dintre oameni. Pentru restul, cauza nu este cunoscută.

Cercetătorii continuă să studieze posibilele cauze ale SLA. Majoritatea teoriilor se axează pe o interacțiune complexă între factorii genetici și de mediu.


Factorii de risc stabiliți pentru SLA includ:

  • Ereditatea. Cinci până la 10 la sută dintre persoanele cu ALS au moștenit-o (ALS familială). La majoritatea persoanelor cu ALS familială, copiii lor au o șansă de 50-50 de a dezvolta boala.
  • Vârsta. Riscul de ALS crește odată cu vârsta și este cel mai frecvent între 40 și 60 de ani.
  • Sexul. Înainte de vârsta de 65 de ani, puțin mai mulți bărbați decât femei dezvoltă ALS. Această diferență de sex dispare după vârsta de 70 de ani.
  • Genetică. Unele studii care au examinat întregul genom uman au găsit multe asemănări în variațiile genetice ale persoanelor cu SLA familială și ale unor persoane cu SLA neereditară. Aceste variații genetice ar putea face ca oamenii să fie mai predispuși la SLA.


Factorii de mediu ar putea declanșa SLA.

  • Fumatul. Fumatul este singurul factor de risc de mediu probabil pentru SLA. Riscul pare să fie mai mare pentru femei, în special după menopauză.
  • Expunerea la toxine de mediu. Unele dovezi sugerează că expunerea la plumb sau la alte substanțe la locul de muncă sau la domiciliu ar putea fi legată de SLA. S-au făcut multe studii, dar niciun agent sau substanță chimică unică nu a fost asociat în mod constant cu SLA.
  • Serviciul militar. Studiile indică faptul că persoanele care au servit în armată prezintă un risc mai mare de ALS. Nu este clar ce anume din serviciul militar ar putea declanșa dezvoltarea SLA. Ar putea include expunerea la anumite metale sau substanțe chimice, leziuni traumatice, infecții virale și efort intens.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend