Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul de tunel carpian este adesea rezultatul unei combinații de factori care cresc presiunea asupra nervului median și a tendoanelor din tunelul carpian, mai degrabă decât o problemă cu nervul în sine. Printre factorii care contribuie se numără traumatisme sau leziuni ale încheieturii mâinii care provoacă umflături, cum ar fi entorse sau fracturi; o glandă hipofiză hiperactivă; o glandă tiroidă hipoactivă; și artrita reumatoidă. Alți factori care pot contribui la compresie includ probleme mecanice la nivelul articulației încheieturii mâinii, utilizarea repetată a uneltelor de mână care vibrează, retenția de lichide în timpul sarcinii sau menopauzei sau dezvoltarea unui chist sau a unei tumori în canal. Adesea, nu poate fi identificată o singură cauză.

Cum se diagnostichează sindromul de tunel carpian?

Diagnosticul și tratamentul precoce sunt importante pentru a evita deteriorarea permanentă a nervului median.

O examinare fizică a mâinilor, brațelor, umerilor și gâtului poate ajuta la determinarea dacă plângerile persoanei sunt legate de activitățile zilnice sau de o afecțiune subiacentă. Un medic poate exclude alte afecțiuni care imită sindromul de tunel carpian. Încheietura mâinii este examinată pentru sensibilitate, umflături, căldură și decolorare. Fiecare deget trebuie testat pentru senzație, iar mușchii de la baza mâinii trebuie examinați pentru forță și semne de atrofie.

Testele de laborator și radiografiile de rutină pot dezvălui fracturi, artrită și boli care afectează nervii, cum ar fi diabetul.

Testele specifice pot produce simptomele de CTS. În cadrul testului Tinel, medicul bâte sau apasă pe nervul median din încheietura mâinii persoanei. Testul este pozitiv atunci când apar furnicături în degete sau o senzație de șoc care rezultă. Testul Phalen, sau de flexie a încheieturii mâinii, presupune că persoană să își țină antebrațele în poziție verticală, arătând degetele în jos și apăsând dosul mâinilor împreună. Sindromul de tunel carpian este sugerat dacă unul sau mai multe simptome, cum ar fi furnicături sau amorțeală în creștere, sunt resimțite la nivelul degetelor în decurs de 1 minut. De asemenea, medicii le pot cere persoanelor să încerce să facă o mișcare care aduce simptome.

Testele electrodiagnostice pot ajuta la confirmarea diagnosticului de STC. În cadrul unui studiu de conducere nervoasă, se plasează electrozi pe mână și pe încheietura mâinii. Se aplică mici șocuri electrice și se măsoară viteza cu care nervii transmit impulsurile. În cazul electromiografiei, se introduce un ac fin într-un mușchi; activitatea electrică vizualizată pe un ecran poate determina gravitatea afectării nervului median.

Imagistica cu ultrasunete poate arăta dimensiunea anormală a nervului median. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) poate arăta anatomia încheieturii mâinii, dar până în prezent nu a fost deosebit de utilă în diagnosticarea sindromului de tunel carpian.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend