Care sunt cauzele unui anevrism cerebral?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Anevrismele cerebrale se formează atunci când pereții arterelor din creier devin subțiri și slăbesc.  Anevrismele se formează de obicei în punctele de ramificare ale arterelor, deoarece aceste secțiuni sunt cele mai slabe.  Ocazional, anevrismele cerebrale pot fi prezente încă de la naștere, de obicei ca urmare a unei anomalii a peretelui unei artere.          

Factori de risc pentru apariția unui anevrism

Uneori, anevrismele cerebrale sunt rezultatul unor factori de risc moșteniți, inclusiv:

 • tulburări genetice ale țesutului conjunctiv care slăbesc pereții arterelor
 • boala polichistică renală (în care se formează numeroase chisturi în rinichi)
 • malformații arteriovenoase (încurcături de artere și vene în creier care perturbă circulația sângelui.  Unele MAV-uri se dezvoltă sporadic sau de la sine).
 • antecedente de anevrism la un membru al familiei de gradul întâi (copil, frate său părinte)

Alți factori de risc se dezvoltă în timp și includ:

 • tensiune arterială ridicată netratată
 • fumatul
 • abuzul de droguri, în special de cocaină sau amfetamine, care cresc tensiunea arterială la niveluri periculoase. Abuzul de droguri intravenoase este o cauză a anevrismelor micotice infecțioase.
 • vârsta de peste 40 de ani.

Factorii de risc mai puțin obișnuiți includ:

 • traumatisme craniene
 • tumoare pe creier
 • infecție în peretele arterial (anevrism micotic)

În plus, tensiunea arterială ridicată, fumatul, diabetul și colesterolul ridicat expun la risc de ateroscleroză (o boală a vaselor de sânge în care grăsimile se acumulează în interiorul pereților arterelor), ceea ce poate crește riscul de a dezvolta un anevrism fusiform.

Factori de risc pentru ruperea unui anevrism

Nu toate anevrismele se vor rupe.  Caracteristicile anevrismului, cum ar fi dimensiunea, localizarea și creșterea în timpul evaluării ulterioare, pot afecta riscul ca un anevrism să se rupă. În plus, condițiile medicale pot influența ruperea anevrismului.

Factorii de risc includ:

 • Fumatul.  Fumatul este legat atât de dezvoltarea, cât și de ruperea anevrismelor cerebrale. Fumatul poate provoca chiar și formarea mai multor anevrisme în creier.
 • Tensiunea arterială ridicată.  Tensiunea arterială ridicată deteriorează și slăbește arterele, făcându-le mai susceptibile de a se forma și de a se rupe.
 • Dimensiunea.  Cele mai mari anevrisme sunt cele mai susceptibile de a se rupe la o persoană care anterior nu a prezentat simptome.
 • Localizarea.  Anevrismele situate pe arterele comunicante posterioare (o pereche de artere în partea din spate a creierului) și, eventual, cele de pe artera comunicantă anterioară (o singură arteră în partea din față a creierului) au un risc mai mare de rupere decât cele situate în alte locuri din creier.
 • Creșterea.  Anevrismele care cresc, chiar dacă sunt mici, prezintă un risc crescut de ruptură.
 • Antecedente familiale.  Un istoric familial de ruptură de anevrism sugerează un risc mai mare de ruptură pentru anevrismele detectate la membrii familiei.

Riscul cel mai mare apare la persoanele cu anevrisme multiple care au suferit deja o ruptură anterioară sau o hemoragie.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend