Care sunt diferitele categorii sau tipuri de tremor?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tremorul este cel mai frecvent clasificat în funcție de aspectul său și de cauză sau originea sa.  Există mai mult de 20 de tipuri de tremor.  Unele dintre cele mai frecvente forme de tremor includ:

Tremorul esențial

Tremorul esențial (denumit anterior și tremor esențial benign sau tremor familial) este una dintre cele mai frecvente tulburări de mișcare.  Cauza exactă a tremorului esențial este necunoscută.  Pentru unele persoane, acest tremor este ușor și rămâne stabil timp de mulți ani.  Tremorul apare de obicei pe ambele părți ale corpului, dar este adesea observat mai mult la mâna dominantă, deoarece este un tremor de acțiune.

Trăsătura cheie a tremorului esențial este un tremor la ambele mâini și brațe, care este prezent în timpul acțiunii și atunci când stă pe loc.  Simptomele suplimentare pot include tremurul capului (de exemplu, mișcarea “da” sau “nu”) fără o postură anormală a capului și un sunet de tremur sau tremur al vocii dacă tremurul afectează cutia vocală.  Tremorul de acțiune la ambele mâini în cazul tremorului esențial poate duce la probleme la scris, desenat, băut dintr-o cană sau la utilizarea instrumentelor sau a unui computer.

Frecvența tremorului (cât de “repede” se scutură tremurul) poate scădea pe măsură ce persoana îmbătrânește, dar severitatea poate crește, afectând capacitatea persoanei de a îndeplini anumite sarcini sau activități ale vieții de zi cu zi.  Emoțiile puternice, stresul, febră, epuizarea fizică sau nivelul scăzut de zahăr din sânge pot declanșa tremorul și/sau îi pot crește severitatea.  Deși tremorul poate începe la orice vârstă, cel mai adesea apare pentru prima dată în timpul adolescenței sau la vârsta mijlocie (între 40 și 50 de ani).  Cantități mici de alcool pot ajuta la diminuarea tremorului esențial, dar mecanismul din spatele acestui lucru este necunoscut.

Tremorul distonic

Tremorul distonic apare la persoanele care sunt afectate de distonie – o tulburare de mișcare în care mesajele incorecte de la creier determină hiperactivitatea mușchilor, ceea ce duce la posturi anormale sau mișcări susținute și nedorite.  Tremorul distonic apare, de obicei, la adulții tineri sau de vârstă mijlocie și poate afecta orice mușchi din corp.  Simptomele pot fi uneori ameliorate prin relaxare completă.

Deși unele dintre simptome sunt similare, tremorul distonic diferă de tremorul esențial în anumite moduri.  Tremorul distonic:

  • este asociat cu posturi corporale anormale datorate spasmelor sau crampe musculare puternice
  • poate afecta aceleași părți ale corpului ca și tremorul esențial, dar și – și mai des decât tremorul esențial – capul, fără alte mișcări ale mâinilor sau brațelor
  • poate imita tremorul de repaus, cum ar fi cel observat în boală Parkinson.

De asemenea, severitatea tremorului distonic poate fi redusă prin atingerea părții corpului sau a mușchiului afectat, iar mișcările tremorului sunt “sacadate” sau neregulate în loc să fie ritmice.

Tremorul cerebelos

Tremorul cerebelos este de obicei un tremor lent, de amplitudine mare (ușor vizibil) al extremităților (de exemplu, braț, picior) care apare la sfârșitul unei mișcări intenționate, cum ar fi încercarea de a apăsa un buton.  Acesta este cauzat de leziuni ale cerebelului și ale căilor sale către alte regiuni ale creierului, ca urmare a unui accident vascular cerebral sau a unei tumori.  Deteriorarea poate fi cauzată, de asemenea, de o boală precum scleroza multiplă sau de o tulburare degenerativă moștenită, cum ar fi ataxia (în care persoanele își pierd controlul muscular la nivelul brațelor și picioarelor) și sindromul X fragil (o tulburare marcată de o serie de probleme intelectuale și de dezvoltare).  De asemenea, poate fi rezultatul unei leziuni cronice a cerebelului din cauza alcoolismului. 

Tremor psihogenic

Tremorul psihogenic (numit și tremor funcțional) poate apărea ca orice formă de tremor.  Simptomele sale pot varia, dar adesea debutează brusc și pot afecta toate părțile corpului.  Tremorul crește în perioadele de stres și scade sau dispare atunci când este distras.  Multe persoane cu tremor psihogenic au o tulburare psihiatrică subiacentă, cum ar fi depresia sau tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).

Tremor fiziologic

Tremorul fiziologic apare la toate persoanele sănătoase.  Acesta este rareori vizibil cu ochiul liber și implică, de obicei, o scuturare fină a ambelor mâini și a degetelor.  Nu este considerat o boală, ci este un fenomen uman normal care este rezultatul unor proprietăți fizice din organism (de exemplu, activități ritmice precum bătăile inimii și activarea mușchilor).

Tremor fiziologic îmbunătățit

Tremorul fiziologic îmbunătățit este un caz mai vizibil de tremor fiziologic care poate fi observat cu ușurință.  În general, acesta nu este cauzat de o boală neurologică, ci de reacția la anumite medicamente, de sevrajul de alcool sau de afecțiuni medicale, inclusiv o tiroidă hiperactivă și hipoglicemie.  De obicei, este reversibil odată ce cauză este corectată.

Tremor parkinsonian

Tremorul parkinsonian este un simptom comun al bolii Parkinson, deși nu toate persoanele cu boala Parkinson au tremor.  În general, simptomele includ tremuratul uneia sau ambelor mâini în repaus.  De asemenea, poate afecta bărbia, buzele, fața și picioarele.  Tremorul poate apărea inițial doar la un singur membru sau doar pe o parte a corpului.  Pe măsură ce boală progresează, se poate răspândi în ambele părți ale corpului.  Tremorul este adesea înrăutățit de stres sau de emoții puternice.  Mai mult de 25 la sută dintre persoanele cu boala Parkinson au, de asemenea, un tremor de acțiune asociat.

Tremor ortostatic

Tremorul ortostatic este o tulburare rară caracterizată prin contracții musculare rapide la nivelul picioarelor care apar atunci când se stă în picioare.  De obicei, oamenii experimentează senzații de instabilitate sau dezechilibru, ceea ce îi determină să încerce imediat să se așeze sau să meargă.  Deoarece tremorul are o frecvență atât de mare (scuturare foarte rapidă), este posibil să nu fie vizibil cu ochiul liber, dar poate fi simțit prin atingerea coapselor sau a gambelor sau poate fi detectat de un medic care examinează mușchii cu un stetoscop.  În unele cazuri, tremorul poate deveni mai sever în timp.  Cauza tremorului ortostatic este necunoscută.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend