Care sunt reacțiile adverse/ riscurile mamografiei?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Risc de radiații: Riscul ca radiațiile de la o mamografie să provoace cancer de sân este extrem de scăzut, în special în cazul utilizării mamografiei cu doze mici. Un astfel de risc este cu mult depășit de beneficiul depistării timpurii a cancerului de sân . Agenția pentru Protecția Sănătății din Regatul Unit estimează că riscul de apariție a unui cancer suplimentar pe parcursul vieții ca urmare a unui singur examen mamografic se situează în intervalul de risc scăzut: 1 la 100.000 până la 1 la 10.000.5 Acesta este același risc ca și în cazul expunerii la radiațiile naturale de fond acumulate pe parcursul a mai multe luni până la 1 an.

Durere: Sânul trebuie să fie comprimat în timpul mamografiei. Comprimarea este de obicei inconfortabilă. Un studiu a constatat că aproximativ 70 % dintre femei au descris compresia ca fiind ușor până la foarte dureroasă și că 2,7 % dintre femei au indicat că durerea le-ar putea descuraja să se supună la următoarele mamografii. În ciuda durerii, compresia necesară pentru mamografie nu dăunează sânului.

Mamografii de screening fals pozitive: Mamogramele de screening fals pozitive au ca rezultat rechemarea femeilor fără cancer de sân pentru o evaluare suplimentară. Poate exista morbiditate asociată cu evaluarea suplimentară, cum ar fi biopsiile cu ac și biopsiile deschise. Anxietatea legată de screening și evaluare poate depăși beneficiul unei posibile detecții precoce a cancerului de sân.

Aproximativ 5% dintre femeile supuse screening-ului sunt rechemate pentru evaluare, iar aproximativ 10% dintre acestea sunt diagnosticate cu cancer de sân. Aceasta înseamnă că nouă din 10 femei rechemate după o mamografie se dovedesc a nu avea cancer de sân.

Mamografii fals negative: Mamografia de screening nu detectează toate cancerele mamare. Un cancer de interval este un cancer care este diagnosticat după o examinare de screening și înainte de următoarea mamografie de screening. Acest lucru se poate datora faptului că carcinomul s-a dezvoltat în acest interval sau pentru că un carcinom a fost prezent, dar ascuns mamografic, a fost prezent, dar doar ca o anomalie minimă, vizibilă doar retrospectiv, sau a fost prezent, dar mamografia a fost interpretată în mod eronat ca fiind negativă. În conformitate cu standardele naționale de acreditare ale BreastScreen Australia , ar trebui să existe mai puțin de 7,5 cancere la 10.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani supuse screeningului, care să se prezinte în termen de 12 luni de la o mamografie de screening negativă. BreastScreen Australia atinge acest standard.

Supradiagnosticarea: Supradiagnoza cancerului este diagnosticarea unui cancer care nu ar duce niciodată la simptome în timpul vieții unei persoane sau care nu ar cauza decesul. Cu toate acestea, nu este posibil să se determine ce cancere diagnosticate prin mamografia de screening pun în pericol viața și care nu, astfel încât unele femei ar putea primi tratament pentru un cancer care nu avea nevoie de tratament. Nivelul de supradiagnosticare este dificil de estimat din cauza absenței unor date fiabile, dar s-a estimat de către o analiză independentă a screeningului mamar din Regatul Unit, publicată în 2012, că 19% dintre cancerele diagnosticate la femeile invitate la screening sunt cancere supradiagnosticate. Același studiu a estimat că, pentru 10 000 de femei invitate la screening de la vârsta de 50 de ani până la 70 de ani, vor fi diagnosticate 681 de cancere, dintre care 129 (19 %) vor fi supradiagnosticate și vor fi prevenite 43 de decese cauzate de cancerul de sân. Estimările privind echilibrul dintre beneficii și daune variază, iar o altă estimare este că, pentru fiecare caz de supradiagnosticare, se salvează între 2 și 2½ vieți prin screening mamografic.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend