Care sunt simptomele nevralgiei trigeminale?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Durerea variază în funcție de tipul de nevralgie trigeminală (NT), poate trece de la o senzație bruscă, severă și înjunghiată la o senzație mai constantă, de durere și arsură. Clipele intense de durere pot fi declanșate de vibrații sau de contactul cu obrazul (cum ar fi atunci când te bărbierești, te speli pe față sau te machiezi), te speli pe dinți, mănânci, bei, vorbești sau ești expus la vânt. Durerea poate afecta o zonă mică a feței sau se poate răspândi. Accesele de durere apar rareori noaptea, când persoana afectată doarme.

NT este caracterizată de atacuri care se opresc pentru o perioadă de timp și apoi revin, dar afecțiunea poate fi progresivă. Durerile se înrăutățesc adesea în timp, cu perioade fără durere din ce în ce mai puține și mai scurte înainte ca acestea să reapară. În cele din urmă, intervalele fără durere dispar, iar medicamentele pentru a controla durerea devin mai puțin eficiente. Tulburarea nu este fatală, dar poate fi epuizantă. Din cauza intensității durerii, unele persoane pot evita activitățile zilnice sau contactele sociale, deoarece se tem de un atac iminent.

Cum se diagnostichează nevralgia trigeminală?

Diagnosticul NT se bazează în primul rând pe istoricul persoanei și pe descrierea simptomelor, împreună cu rezultatele examenelor fizice și neurologice. Alte afecțiuni care cauzează dureri faciale trebuie să fie excluse înainte de a diagnostica NT. Unele afecțiuni care cauzează dureri faciale includ nevralgia post-herpetică (durere nervoasă în urma unui focar de herpes zoster), cefaleea în grup și tulburarea articulației temporo-mandibulare (ATM, care cauzează durere și disfuncție în articulația maxilarului și în mușchii care controlează mișcarea maxilarului).  Din cauza suprapunerii simptomelor și a numărului mare de afecțiuni care pot provoca dureri faciale, obținerea unui diagnostic corect este dificilă, dar găsirea cauzei durerii este importantă, deoarece tratamentele pentru diferite tipuri de durere pot fi diferite.

Majoritatea persoanelor cu NT vor fi supuse în cele din urmă unei scanări prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a exclude o tumoare sau scleroza multiplă ca fiind cauza durerii lor. Această scanare poate sau nu să arate în mod clar un vas de sânge care comprimă nervul. Proceduri speciale de imagistică prin RMN pot dezvălui prezența și gravitatea comprimării nervului de către un vas de sânge.

Un diagnostic de nevralgie clasică a trigemenului poate fi susținut de răspunsul pozitiv al unei persoane la un tratament scurt cu un medicament anticonvulsivant. Diagnosticul de NT2 este mai complex și mai dificil, dar tinde să fie susținut de un răspuns pozitiv la doze mici de medicamente antidepresive triciclice (cum ar fi amitriptilina și nortriptilina), similar cu alte diagnostice de durere neuropată.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend