Care sunt simptomele sclerozei laterale amiotrofice?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Debutul SLA poate fi atât de subtil, încât simptomele pot fi trecute cu vederea, dar, treptat, aceste simptome se transformă într-o slăbiciune sau atrofie mai evidentă.

Simptomele timpurii includ:

Contracții musculare la nivelul brațului, piciorului, umărului sau limbii

Crampe musculare

Mușchi încordați și înțepeniți (spasticitate)

Slăbiciune musculară care afectează un braț, un picior, gâtul sau diafragma

Vorbire greoaie și nazală

Dificultăți de mestecat sau de înghițire

Primul semn al SLA apare de obicei la mână sau la braț și se poate manifesta prin dificultăți în îndeplinirea unor sarcini simple, cum ar fi butonarea unei cămăși, scrierea sau rotirea unei chei într-o încuietoare. În alte cazuri, simptomele afectează inițial un picior. Oamenii se confruntă cu stângăcie atunci când merg sau aleargă, sau se pot împiedica sau poticni mai des. Atunci când simptomele încep la nivelul brațelor sau picioarelor, se vorbește de ALS cu “debut la nivelul membrelor”, iar atunci când persoanele observă pentru prima dată probleme de vorbire sau de înghițire, se vorbește de ALS cu “debut bulbar”.

Pe măsură ce boala progresează, slăbiciunea și atrofia musculară se răspândesc și în alte părți ale corpului. Indivizii pot dezvolta probleme de mișcare, de înghițire (numită disfagie), de vorbire sau de formare a cuvintelor (disartrie) și de respirație (dispnee). Deși secvența simptomelor emergente și rata de progresie a bolii pot varia de la o persoană la alta, în cele din urmă, indivizii nu vor mai putea sta în picioare sau merge, nu se vor mai putea urca sau coborî singuri din pat și nu își vor mai putea folosi mâinile și brațele.

Persoanele cu ALS au, de obicei, dificultăți la înghițirea și mestecarea alimentelor, ceea ce face dificilă alimentația. De asemenea, aceștia ard calorii într-un ritm mai rapid decât majoritatea persoanelor fără ALS. Din cauza acestor factori, persoanele cu ALS au tendința de a pierde rapid în greutate și pot deveni subnutrite.

Deoarece persoanele cu ALS pot, de obicei, să efectueze procese mentale superioare, cum ar fi raționamentul, amintirea, înțelegerea și rezolvarea problemelor, ele sunt conștiente de pierderea progresivă a funcțiilor lor și pot deveni anxioase și deprimate. Un mic procent de persoane pot avea probleme de limbaj sau de luare a deciziilor și există tot mai multe dovezi că unii pot dezvolta chiar o formă de demență în timp.

Persoanele cu SLA își pierd în cele din urmă capacitatea de a respira singure și trebuie să depindă de un ventilator. Persoanele afectate se confruntă, de asemenea, cu un risc crescut de pneumonie în etapele ulterioare ale bolii. Pe lângă crampele musculare care pot provoca disconfort, unele persoane cu ALS pot dezvolta neuropatie dureroasă (boală sau deteriorare a nervilor).

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: SLAALS

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend