Care sunt simptomele șocului anafilactic


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Șocul anafilactic reprezintă o reacție extrem de severă a organismului față de un potențial alergen și este o urgență medicală absolută, pentru care trebuie să ajungi imediat la o unitate medicală, căci pune viața în pericol.

Majoritatea oamenilor dezvoltă simptome de anafilaxie în câteva minute după ce au mâncat sau au fost expuși la un alergen. Mai rar, simptomele se dezvoltă câteva ore mai târziu. Cele mai frecvente simptome ale unei reacții anafilactice includ:

  • iritații la nivelul nasului, gurii, pielii sau stomacului, cum ar fi erupții cutanate, urticarie, diaree sau congestie nazală
  • greață, vărsături
  • dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare
  • tensiune arterială scăzută care poate provoca leșin, amețeli sau confuzie
  • umflarea gurii, limbii sau gâtului
  • buze umflate sau chiar întreaga față
  • o senzație de sufocare prin constricția căilor respiratorii sau probleme de înghițire
  • culoare albastră a pielii – cianoză

O persoană va prezenta simptome legate de tensiunea arterială scăzută și de fluxul scăzut de oxigen către organe dacă se află în șoc anafilactic. De exemplu, paloare, palpitații, slăbiciune, amețeală, dificultăți în respirație.

Cineva aflat în șoc anafilactic poate pierde conștiența, pot apărea incontinențe ale tranzitului intestinal și vezicii urinare sau poate suferi dureri în piept.

Reacțiile de șoc anafilactic sunt similare cu alte forme de șoc medical. La cineva care se confruntă cu o reacție alergică severă în timp ce se află într-o situație care pune viața în pericol, este posibil să fie dificil să se distingă anafilaxia de alte cauze ale șocului. Cu toate acestea, la majoritatea oamenilor, starea este ușor de detectat din cauza expunerii recente la un alergen.

Semne timpurii
Simptomele timpurii ale șocului anafilactic variază și pot părea inițial relativ ușoare. Acestea pot include urticarie, mâncărime sau un sentiment de teamă și anxietate apărută brusc.

Persoanele cu antecedente de reacții alergice severe au adesea același tipar de simptome de fiecare dată când reacționează.

Sursa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″]

[/vc_column][/vc_row]

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend