Care sunt stagiile somnului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Care sunt etapele somnului?

Când adormi, creierul și corpul tău trec prin mai multe cicluri de somn. Fiecare ciclu include patru etape distincte. Primele trei etape fac parte din somnul cu mișcare non-rapidă a ochilor (NREM). Ultima etapă este somnul cu mișcare rapidă a ochilor (REM).

Etapele NREM erau clasificate ca etape 1, 2, 3, 4 și REM. Acum este în general clasificat în acest fel:

N1 (anterior etapa 1): Aceasta este prima etapă a somnului și perioada dintre a fi treaz și a adormi.

N2 (fosta etapă 2): Debutul somnului începe în acest stadiu pe măsură ce devii conștient de împrejurimile tale. Temperatura corpului scade ușor, iar respirația și ritmul cardiac devin regulate.

N3 (anterior etapele 3 și 4): Aceasta este cea mai profundă și mai regenerativă etapă de somn în timpul căreia respirația încetinește, scade tensiunea arterială, mușchii se relaxează, hormonii sunt eliberați, are loc vindecarea și corpul tău devine energizat.

REM: Aceasta este etapa finală a ciclului de somn. Este nevoie de aproximativ 25% din ciclul de somn. Acesta este momentul în care creierul tău este cel mai activ și visele apar. În această etapă, ochii tăi se mișcă înainte și înapoi rapid sub pleoape. Somnul REM ajută să îți sporești performanța mentală și fizică atunci când te trezești.

Durează, în medie, aproximativ 90 de minute pentru a parcurge fiecare ciclu. Dacă poți parcurge cinci cicluri pe noapte, vei dormi 7,5 ore pe noapte. Șase cicluri complete sunt aproximativ 9 ore de somn.

În mod ideal, e cel mai bine să te trezești la sfârșitul unui ciclu de somn, în loc să te afli în mijlocul acestuia. De obicei, te simți mai odihnit și mai energizat dacă te trezești la sfârșitul unui ciclu de somn.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend