Căsătoria ți-ar putea salva viața


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Căsătoria ar putea proteja împotriva bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale, potrivit unui nou studiu…

Factorii de risc asociați cu bolile cardiovasculare includ înălțimea, vârsta, sexul, tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, diabetul și fumatul. Însă aceștia reprezintă doar 80% din totalul cazurilor. Ce se întâmplă cu restul de 20%?

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Potrivit unui nou studiu publicat în revista Heart, răspunsul ar putea fi statutul marital.

Cardiologul Mamas Mamas, de la Universitatea Keele din Marea Britanie, a explorat relația dintre statutul marital și sănătatea cardiovasculară.

“Adesea, în practica mea clinică, am pacienți care vin să mă vadă și singurul motiv pentru care au venit este pentru că soțul sau soția lor le-a spus să o facă. Ceea ce m-a făcut să mă gândesc că poate starea civilă a unui pacient ne poate oferi informații suplimentare”, spune Mamas.

Echipa de cercetare a compilat date din 34 de studii separate, toate publicate între 1963 și 2015. Datele acoperă peste 2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 77 de ani, localizate în America de Nord, Europa, Scandinavia, Orientul Mijlociu și Asia.

Rezultatele analizei au fost surprinzătoare: în comparație cu pacienții căsătoriți, cei necăsătoriți aveau cu 42% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 16% mai multe șanse de a dezvolta boli coronariene.

În plus, probabilitatea de mortalitate este, de asemenea, mult mai mare pentru cei necăsătoriți: aceștia au cu 42% mai multe șanse de a muri din cauza unei boli coronariene și cu 55% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral fatal.

Mamas și echipa sa au împărțit categoria pacienților necăsătoriți pentru a-i evalua pe cei care sunt divorțați sau văduvi. Rezultatele analizei au arătat că cei care divorțează au cu 35% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă și cu 16% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral, indiferent de sexul lor.

Așadar, de ce este căsătoria bună pentru sănătatea noastră? “Există un aspect de presiune conjugală, ca atunci când un partener îl obligă pe celălalt să apeleze la asistență medicală sau să adopte un stil de viață sănătos după un atac de cord, de exemplu”, explică Mamas. “Apoi, mai există și faptul de a avea un soț care să te ducă la clinici de reabilitare sau ambulatorii, sau să se asigure că îți iei medicamentele. Acest lucru este esențial în procesele de prevenire sau de recuperare.”

Parteneriatele între persoane de același sex, calitatea căsătoriei și traiul cu un coleg de cameră sau cu un membru al familiei, mai degrabă decât cu un soț sau o soție, au fost în afara domeniului de aplicare al prezentului studiu, de asemenea, Mamas speculează că orice fel de relație apropiată și grijulie este probabil să fie de ajutor.

Iar căsătoria ar putea fi benefică și pentru alte afecțiuni. “Cred că starea civilă este foarte importantă în întreaga medicină, pentru toate bolile”, conchide Mamas.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend