Câtă dreptate au medicii de familie?

Să îți privești pacientul în ochi
poză via Flick CC

Asistăm la prima coagulare acceptabilă în formă și fond a medicilor, care mai tot  timpul   s-au abținut de la proteste bine conturate. Medicii de familie au ieșit în stradă, cerând debirocratizarea actului medical, fonduri mai mari de la Casele de Sănătate, recunoașterea importanței asistenței primare în societate. Sunt lucruri știute și neajunsurile plutesc la tot pasul, dar mai-marii guvernului nu au avut niciodată intenția clară de a veni cu soluții logice și impecabil optimizate, ci doar cu cârpeli.

SIUI pică, medicii nu pot procesa consultațiile, nu pot semna serviciile, nu pot valida rețetele. Primesc vaccinuri foarte târziu și în cantități mici. Primesc sume tot mai mici din care trebuie să acopere salariul asistentei cu taxele aferente, cheltuielile cu cabinetul, produsele necesare actului medical, iar ce mai rămâne reprezintă remunerația lor, departe de miile de euro promise. Medicii au cozi uriașe de pacienți la ușa cabinetului, un timp limitat pentru consultație. Gândiți-vă ce înseamnă să pice SIUI și să ai 40 de oameni la ușa. Gândiți-vă ce înseamnă să ai 10-15 minute per pacient, timp în care trebuie să procesezi serviciile, să faci o anamneză, să îl consulți, să dai bilete de trimitere, să dai rețete compensate.

Nu înțeleg de ce, dacă tot există un sistem electronic integrat național și semnătură digitală din partea medicului, mai trebuie eliberate pe hârtie biletele și rețetele. La ce bun? Nu pot fi procesate direct din sistem cele electronice? Se mai printează zeci de foi, se semnează, se parafează, se încurcă lumea în ele și vai cât de moderni și digitalizați suntem noi. E strigător la cer!

Știți cât înseamnă o consultație la medic în viziunea celor de la Casă? Aproximativ 20 de lei, și asta la specialist, că la medicul de familie e mai puțin de atât. Atât decontează Casa. 20 de lei per consultație. Când oare vom înțelege că trebuie să vorbim de alte sume, că facem medicină și nu spălări de covoare?

Sistemul de sănătate trebuie să se schimbe, să se modernizeze, să se debirocratizeze. Aici avem nevoie de respect din partea oficialilor și a oamenilor de rând, care trebuie să sprijine mereu medicii, prin salarii decente, soluții informatice competente, legi normale la cap, proceduri și protocoale logice, simplificare unde se poate. Protestul medicilor de familie, în acest context, trebuie aplaudat. Sper că vor obține ceea ce doresc și vor deschide terenul pentru cerințe din partea tuturor cadrelor medicale.

Timpul de consultație este deficitar și pacientul pierde. Nu există timp pentru prevenție primară, pentru o analiză corespunzătoare a cazului, pentru lămurirea omului care a venit cu niște întrebări și așteaptă niște răspunsuri. În marea asta de neajunsuri, am tot stat și m-am gândit la o soluție, iar cea mai bună poate fi chiar prelungirea relației medic – pacient în spațiul virtual, acolo unde medicul poate da oricâte informații, poate face prevenție primară eficientă, poate liniști și lămuri pacientul. Astea sunt chestiuni care funcționează de minune în vest sau peste Atlantic, dar care la noi sunt privite cu scepticism de oficiali, când ei ar trebui să le îmbrățișeze, să le dezvolte, chiar să le deconteze.

Mi-ar plăcea ca toți medicii de familie să utilizeze platforme precum Doclandia (click pentru creare cont medic) și să mențină o relație facilă, sănătoasă, securizată cu pacienții lor, ca o prelungire virtuală a cabinetului fizic, unde există o birocrație copleșitoare și e trist că se întâmplă așa. Și pacienții să priceapă că acesta este viitorul și cea mai bună soluție pentru a mai cerne din neajunsurile actuale (click pentru creare cont abonat și stabilire legătură cu un medic).

Pentru a veni în sprijinul pacienților, oferim prima lună gratuit cu codul medicultau30

 

Sănătoși să fim.

V.

Dă mai departe acest articol pe Facebook, Whatsapp sau Messenger, pentru a face împreună educație de calitate și a distribui lucruri utile.

Intră în comunitate

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate, toate oferite gratuit. Te aștept!

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Vasi Rădulescu
Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.
O să vrei să nu ratezi această oportunitate. În calitate de cititor al meu, îți ofer un pachet cu cele 7 cărți scrise de mine + 4 cadouri (o cană minunată și trei artprinturi superbe), cu transport rapid GRATUIT, la doar 100 de lei în loc de 499 lei! Mai mult, dacă iei pachetul magic, ai șansa să câștigi un coș cu 25 de cărți extraordinare, alese cu grijă de mine! Profită!


ÎNSCRIE-TE ÎN CONCURS

Send this to a friend