Câte ceva despre herpes


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Herpesul este rezultatul unei infecții cu virusul herpes simplex (HSV). Acesta provoacă formarea de răni sau vezicule în gură sau în jurul gurii sau organelor genitale, precum și alte simptome.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Există două tipuri de HSV:

HSV-1 provoacă herpesul oral, care afectează de obicei gura și pielea din jur.
HSV-2 provoacă herpesul genital, care se transmite de obicei pe cale sexuală.
Dacă o persoană are o infecție cu HSV, o va avea pentru tot restul vieții, deși unele persoane nu dezvoltă niciodată simptome. În cazul în care apar simptome, acestea reflectă tipul de HSV.

Nu există un tratament pentru herpes, dar tratamentul poate ajuta la gestionarea simptomelor și la reducerea probabilității ca acestea să reapară.

HSV este un virus comun. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 67% dintre oameni, la nivel global, au o infecție cu HSV-1, iar 11% au o infecție cu HSV-2.

Simptomele
Persoanele care dezvoltă simptome de herpes pot experimenta mai întâi furnicături, mâncărimi sau arsuri, apoi observă că se formează răni sau vezicule în jurul gurii sau al organelor genitale.

Simptomele tind să se dezvolte la 2-20 de zile după expunerea la virus.

Herpesul oral
Herpesul oral provoacă apariția de vezicule, uneori numite herpes febril sau herpes labial, în interiorul sau în jurul buzelor și al gurii.

Uneori, aceste vezicule se formează în altă parte pe față sau pe limbă și, mai rar, pe alte zone ale pielii.

Boli durează de obicei 2-3 săptămâni la un moment dat.

Herpesul genital
Aceste răni tind să se dezvolte pe penis, în jurul sau în interiorul vaginului, pe fese sau pe anus, deși se pot forma și pe alte zone ale pielii.

Herpesul poate provoca, de asemenea, dureri la urinare și modificări ale secrețiilor vaginale.

Prima dată când o persoană dezvoltă răni, acestea pot dura între 2 și 6 săptămâni.

La scurt timp după acest focar inițial, simptomele pot să reapară frecvent. Cu timpul, focarele pot apărea mai rar, iar simptomele tind să devină mai puțin severe.

Simptomele primare
Acestea apar atunci când o persoană dezvoltă pentru prima dată infecția.

Alături de răni sau vezicule, herpesul poate provoca:

durere și mâncărime
ganglioni limfatici umflați
febră
oboseală și un sentiment general de indispoziție
În cele mai multe cazuri, leziunile se vindecă fără cicatrici pe termen lung.

Simptome recurente
Simptomele care reapar sunt similare cu cele inițiale, deși tind să fie mai puțin severe și să dureze perioade mai scurte.

În timpul fiecărei recurențe, simptomele herpesului oral tind să dureze 8-10 zile, potrivit Asociației Americane pentru Sănătate Sexuală.

Simptomele unei recurențe a herpesului genital durează, de asemenea, 8-10 zile, și vor exista mai puține răni decât în faza inițială. În timpul unei recidive, o persoană poate transmite herpesul genital timp de 2-5 zile.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend