Câte tipuri de inteligenţă există?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

“Câte tipuri de inteligenţă există? este întrebarea pe care psihologul de la Harvard Howard Gardner a adresat-o în cartea sa din 1983, „Frames of the Mind: Theory of Multiple Intelligences”. Aici, Gardener explică faptul că oamenii nu au o capacitate intelectuală stabilită, ci mai degrabă multe tipuri de inteligențe, de exemplu, o persoană poate fi inteligentă din punct de vedere muzical, dar teribilă cu numerele.

1. Inteligență naturalistă

Ați observat cum unii oameni pot face să crească ceva? Este ca și cum ar avea un „deget verde”. Alții se conectează ușor cu animalele, iar unele sunt complet acasă în natură. Inteligența naturalistă descrie persoanele sensibile la lumea naturală. Le place să fie afară, să îngrijească și să exploreze mediul înconjurător. Oamenii cu o inteligență naturalistă ridicată sunt sensibili la schimbările subtile din natură și mediul din jurul lor.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

2. Inteligența muzicală

Unii oameni sunt atrași în mod natural spre muzică. Oamenii cu inteligență muzicală sunt, în general, mai sensibili la sunet și adesea aud zgomote de care alții nu ar fi în mod normal conștienți. Au un simț excelent al ritmului și abilitatea de a recunoaște tonul și tonul. Cel mai adesea ei cântă la un instrument sau sunt implicați în muzică ca profesie.

3. Inteligența logico-matematică

Din toate tipurile de inteligență, inteligența logico-matematică este cea mai asemănătoare cu ceea ce asociem de obicei cu inteligența generală. Persoanele cu acest tip de inteligență sunt excelente la matematică și lucrează cu cifre. Ei pot recunoaște cu ușurință tiparele și pot rezolva procesele într-un mod logic. Au abilități excelente de raționament și adesea pot ieşi singuri din necazuri. Oamenii cu inteligență matematică și logică ridicată sunt deseori atrași de jocurile care implică strategie și rezolvarea puzzle-urilor.

4. Inteligența existențială

În timp ce mulți dintre noi suntem fericiți să ne desfășurăm viața zi de zi, oamenii cu niveluri ridicate de inteligență existențială se gândesc adesea mai profund la evenimentele cotidiene. Ei pun întrebări similare cu de ce suntem aici? Și ce rost are toate acestea? Ei sunt adesea gânditori profund filosofici și au capacitatea de a căuta răspunsuri la întrebări mai mari decât ei. Inteligența existențială este adesea numită inteligență spirituală sau morală.

5. Inteligența interpersonală

Ai o abilitate naturală de a te descurca bine cu ceilalți? Ești bun la citirea oamenilor și a situațiilor sociale? Dacă acesta este cazul, este posibil să ai un nivel ridicat de inteligență interpersonală. Oamenii cu acest tip de inteligență sunt deseori buni la citirea indicilor verbali și non-verbali, precum și la determinarea temperamentului și a dispoziției. Simt cu ușurință empatia. Adesea, acest tip de inteligență poate fi găsit la lideri, politicieni, asistenți sociali și psihologi.

6. Inteligența lingvistică

Inteligența lingvistică este tipul de inteligență care este cel mai frecvent împărtășit de oameni. Implică capacitatea noastră de a gândi în cuvinte și de a folosi aceste cuvinte pentru a ne face înțeleși. Oamenii cu inteligență lingvistică ridicată sunt foarte buni în a-și exprima sentimentele și gândurile în cuvinte pentru a-i face pe ceilalți să le înțeleagă. Sunt atrași de activități precum citirea, scrierea și vorbitul în public.

7. Inteligența corporal-kinestezică

Persoanele bogate în inteligență corporal-kinestezică au un simț excelent al sincronizării și o excelentă coordonare minte-corp, precum și abilități motorii fine și grosiere. Sunt capabili să-și folosească corpul pentru a transmite sentimente și idei și, ca urmare, adesea își asumă roluri în dans, sport sau medicină. Ei își folosesc corpul pentru a rezolva probleme și pentru a crea ceva semnificativ.

8. Inteligența intra-personală

Îți înțelegi gândurile, sentimentele și emoțiile și ești capabil să folosești această înțelegere în viața de zi cu zi? Dacă acesta este cazul, probabil că ai o inteligență intra-personală ridicată. Inteligența intra-personală se referă la înțelegerea de sine și a condiției umane în ansamblu. Sunt cunoscuți ca oameni „auto-inteligenți” și, în ciuda faptului că au o înțelegere mai profundă a propriilor emoții, sunt adesea destul de timizi. Filosofii, liderii spirituali, psihologii și scriitorii au, de obicei, o inteligență intra-personală ridicată.

9. Inteligența spațială

Inteligența spațială este definită ca fiind capacitatea de a lua în considerare lucrurile în trei dimensiuni. Oamenii cu inteligență spațială ridicată sunt, în general, foarte creativi și de obicei au o imaginație vie, capacitate artistică ridicată și un raționament spațial excelent. Acești oameni pot fi găsiți în profesii precum arhitectura, designul și citirea hărților.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend