Câte tipuri de pancreatită există?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pancreatita este, în general, acută sau cronică. Pancreatita necrozantă poate fi rezultatul unor cazuri extreme de pancreatită acută. Tratamentul pentru fiecare caz de pancreatită depinde de gravitatea simptomelor.

Pancreatita acută
Pancreatita acută este o cauză principală a internărilor în spital pentru probleme gastrointestinale.
Apariția pancreatitei acute este adesea foarte bruscă. Inflamația dispare, de obicei, în câteva zile de la începerea tratamentului, dar unele cazuri ar putea necesita o spitalizare.

Pancreatita acută este mult mai frecventă la adulți decât la copii. Calculii biliari sunt cauza principală a pancreatitei acute la adulți.

Afecțiunea poate evolua, de asemenea, în pancreatită cronică, mai ales dacă fumați sau consumați în mod regulat alcool. Aflați mai multe despre pancreatita acută.

Pancreatita cronică
Pancreatita cronică este o inflamație a pancreasului care revine în mod constant sau apare pe o perioadă lungă de timp.

Persoanele cu pancreatită cronică pot avea leziuni permanente ale pancreasului și alte complicații. Țesutul cicatricial se dezvoltă în urma acestei inflamații continue.

Pancreatita poate afecta celulele care produc insulina, un hormon eliberat de pancreas care reglează cantitatea de zahăr din sânge. Acest lucru duce la diabet la aproximativ 45% dintre persoanele cu pancreatită cronică.

Consumul de alcool pe termen lung cauzează aproximativ 70 % din cazurile de pancreatită cronică la adulți. Bolile autoimune și genetice, cum ar fi fibroza chistică, pot provoca, de asemenea, pancreatită cronică la unele persoane.

Pancreatita necrozantă
Cazurile severe de pancreatită acută pot evolua în pancreatită necrozantă, care se referă la moartea celulelor din cauza bolii.

Inflamația provocată de pancreatită poate determina scurgerea enzimelor digestive în pancreas. Acest lucru poate duce la deteriorarea și moartea țesutului, ducând la pancreatita necrozantă. Medicul poate solicita o ecografie abdominală sau o tomografie computerizată pentru a diagnostica această afecțiune.

Dacă aveți pancreatită necrozantă, medicul poate lua o mostră din țesutul mort pentru a se asigura că nu s-a infectat. Dacă aveți o infecție, probabil că va trebui să luați antibiotice și este posibil să fie nevoie să vi se îndepărteze țesutul mort.

Infecția țesutului mort crește riscul de deces din cauza pancreatitei necrozante, așa că este foarte important să căutați tratament cât mai repede posibil.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend