Câteva cauze ale obezității


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Se consideră că, la majoritatea oamenilor, obezitatea apare datorită interacţiunii între factorii genetici predispozanţi şi factori de mediu (aport alimentar crescut si consum energetic redus), ce duc la acumularea treptată a excesului de ţesut adipos. Amplificarea marcată a prevalenţei obezităţii constatată în ultimii 20 de ani pare a se datora, în principal, modificărilor stilului de viaţă, ce au condus la reducerea activităţii fizice şi la schimbări în cantitatea şi tipul de alimente consumate.

Factori genetici

Un număr foarte redus dintre obezi datorează această afecţiune unui defect al unei singure gene; în toate aceste situaţii, obezitatea se instalează din copilărie. Un exemplu îl constituie mutaţiile genei leptinei, ce determină obezitate morbidă a copilului, cu tulburări de mâncat excesiv și hipogonadism ( cu afectarea caracterelor sexuale); acestea se remit cu succes în urma tratamentului cu leptină. Modificări similare sunt întâlnite în cazul unui defect al genei receptorului pentru leptină. Cea mai frecventă mutaţie monogenică implicată în obezitate este defectul genei receptorului pentru proopiomelanocortină MC4R, ce pare responsabil de 3-5% din obezitatea morbidă, cu BMI peste 40 kg/ m2.

Sunt descrise, de asemenea, o serie de sindroame genetice ce asociază diverse tulburări de dezvoltare, în care obezitatea este constant prezentă. Cele mai cunoscute sunt sindromul Prader Willy (anomalie genetică pe braţul lung al cromozomului 15, asociază hipostaturalitate, tulburări de comportament şi de dezvoltare neuropsihică, hipogonadism şi hiperfagie ce conduce la obezitate) şi sindromul Laurence-Bardet-Biedl (în care obezitatea este însoţită de retard mental, distrofie retiniană, polidactilie şi malformaţii renale).

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


În afara acestor situaţii rare în care defectele genetice joacă rolul determinant, de cele mai multe ori există o asociere între o predispoziţie genetică (ce ar putea fi responsabilă de 30-50% din variaţia adipozităţii) şi factorii de mediu. Studiile genomice au identificat peste 300 de gene implicate în etiologia obezităţii; cea mai cunoscută este gena FTO, a cărei mutaţie creşte de 1.5 ori riscul de obezitate la copii şi adulţi si mai ales la femeile cu sindromul ovarului polichistic.

Factorii de mediu

Cei mai importanţi factori ce predispun la obezitate sunt cei care ţin de stilul de viaţă. S-a demonstrat că un consum energetic redus, datorat fie sedentarismului fie dizabilităților motorii este un factor important în creșterea riscului de câştig ponderal. Dintre comportamentele sedentare, cel mai puternic se asociază cu obezitatea nivelul redus de activitate fizică recreaţională, timpul îndelungat petrecut în faţa televizorului şi munca de birou. Alţi factori sunt privarea de somn (sub 6 ore de somn/ noapte) şi întreruperea fumatului (câştig ponderal mediu de 4-5 kg).

Pe de altă parte, creşterea aportului nutriţional apare ca urmare a consumului de preparate cu conţinut caloric înalt (dulciuri, alimente bogate în grăsimi saturate – tip fast food), şi a ritmului inadecvat al alimentaţiei (mese mai puţine dar mai încărcate caloric, ce determină descărcări importante de insulină cu efect adipogen).

Există un număr de medicamente a căror administrare poate determina creşterea în greutate. Cele mai frecvent incriminate sunt antipsihoticele, antidepresive triciclice, unele dintre antiepileptice (acid valproic, carbamazepină), insulina, unele antidiabetice orale (sulfonilureicele), corticoterapia.

Agenţi infecţioşi. Ultimii ani au adus pe lista agenţilor potenţial implicaţi în etiologia obezității adenovirusul-36 precum şi anumite modificări ale florei intestinale.

Obezitatea de cauză neuroendocrină. Afectarea regiunii ventromediale a hipotalamusului (traumatică, tumorală sau postchirurgicală) poate conduce la hiperfagie şi obezitate. Dintre bolile endocrine, pot asocia obezitate: sindromul Cushing (depunere centripetă a adipozităţii), hipotiroidismul sever (câştig ponderal modest), sindromul ovarelor polichistice (peste 50% dintre paciente sunt obeze), deficitul de hormon de creştere (asociază creşterea adipozităţii viscerale).

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend