Câteva lucruri despre osteoporoză


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Hai să vedem puțin cum stă treaba cu osteoporoza.

  • Știm că reprezintă practic scăderea cantitativă a masei osoase, deci osul pierde subtanță, devine mai fragil și este predispus la fracturi.
  • există 2 tipuri de osteoporoză: primară, care fie e de tip 1 și apare la femei după menopauză, sau de tip 2- a vârstnicului și osteoporoza secundară, ce vine în asociere cu diverse alte boli – fie ele endocrine, cum ar fi probleme cu tiroida sau hormonii sexuali, boli digestive care presupun lipsa absorbției nutrienților, boli metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, condiții de imobilizare, imponderabilitate ( la astronauți), diverse afecțiuni genetice sau alcoolism.
  • din punct de vedere clinic, se manifestă prin dureri osoase, fracturi, accentuarea cifozei toracale (“cocoașei”), chiar scăderea în înălțime
  • diagnosticul se pune prin anumite teste specifice, care măsoară densitatea osoasă
  • e foarte interesant cum apare osteoporoza atletelor amenoreice – un caz particular care apare în special în discipline precum gimnastica și baletul, prin efort fizic intens și subponderalitate, ceea ce rezultă într-o afecțiune a hormonilor sexuali cu tulburări de ciclu menstrual și predispoziție la osteoporoză
  • pentru a preveni osteoporoza, e important să avem o dietă bogată în calciu, săracă în fosfați, și să facem efort fizic regulat. Bătrânii trebuie să aibă mare grijă la căderi, fiind predispuși la fracturi
  • Tratamentul de bază este cu bifosfonați la recomandarea medicului, dar se pot combina cu vitamina D și administrare de estrogeni femeilor la menopauză, însă tratamentul are câteva riscuri recunoscute.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend