Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!
  • Melanomul este un cancer al melanocitelor, celule care produc pigmentul melanină. Deși majoritatea melanoamelor se dezvoltă pe piele, ele pot apărea în aproape orice organ, inclusiv în ochi, creier și ganglioni limfatici.
  • Diagnosticat devreme, majoritatea melanoamelor pot fi vindecate cu o intervenție chirurgicală relativ minoră.
  • Melanomul este mai grav decât celelalte forme de cancer de piele, deoarece tinde să se răspândească (metastazeze) în alte părți ale corpului, provocând boli grave și moartea.
  • „Alunițele” suspecte pentru melanom prezintă de obicei unul sau mai multe dintre următoarele simptome și semne (ABCD):

A – Asimetrie,

B – Borders = limite neregulate

C – Culoare = Schimbarea culorii aluniței sau mai multe culori într-o aluniță

D – Diametru mai mare de 6 mm (dimensiunea unei radiere de creion).

Unii adaugă acum a cincea literă: E pentru Evoluție, sau schimbarea în timp.

  • Factorii de risc crescuți pentru melanom includ rasa caucaziană (albă), pielea deschisă, părul deschis și ochii de culoare deschisă, antecedente de expunere intensă la soare, rude apropiate de sânge cu melanom și alunițe care sunt neobișnuit de numeroase, mari, neregulate
  • Melanomul malign in situ se referă la o formă superficială de melanom, care nu se extinde mai profund decât straturile exterioare ale pielii.
  • Medicii diagnostichează melanomul efectuând o biopsie în care îndepărtează o bucată de piele care conține tumora pigmentată pentru analiză. Ori de câte ori este posibil, cel mai bine este să îndepărtați întreaga leziune în cauză.
  • Tratamentul precoce al melanomului localizat se face în primul rând prin îndepărtarea chirurgicală.
  • Apariția unor pete/ alunițe cu formă ciudată sau modificarea unora deja cunoscute trebuie aduse imediat la control medical.
  • Când vine vorba de pete pe piele, este întotdeauna mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.

Sursa

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.