Câteva lucruri generale despre depresie


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Depresia, cunoscută și sub numele de tulburare depresivă majoră, este o tulburare a dispoziției care te face să simți tristețe constantă sau lipsă de interes față de viață. Majoritatea oamenilor se simt uneori tristi sau deprimati. Este o reacție normală la pierderi sau provocările vieții. Dar când tristețea intensă – inclusiv sentimentul de neputință, lipsă de speranță și lipsită de valoare – durează de la câteva zile până la săptămâni și te împiedică să-ți trăiești viața, poate fi ceva mai mult decât tristețe.  Ai putea avea depresie clinică, o afecțiune medicală tratabilă.

Simptomele depresiei

Conform DSM-5, un manual pe care îl folosesc medicii pentru a diagnostica tulburările mintale, ai depresie atunci când ai cinci sau mai multe dintre aceste simptome timp de cel puțin 2 săptămâni:

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


  1. Starea ta de spirit este deprimată aproape toată ziua, mai ales dimineața.
  2. Te simți obosit sau ai o lipsă de energie aproape în fiecare zi.
  3. Te simți lipsit de valoare sau vinovat aproape în fiecare zi.
  4. Te simți fără speranță sau pesimist.
  5. Îți este greu să te concentrezi, să îți amintești detaliile și să iei decizii.
  6. Fie nu poți dormi sau dormi prea mult, aproape în fiecare zi.
  7. Aproape că nu ai niciun interes sau plăcere în multe activități  în fiecare zi.
  8. Te gândești des la moarte sau sinucidere (nu doar la frica de moarte).
  9. Te simți neliniștit sau încetinit.
  10. Ai pierdut în greutate sau te-ai îngrășat.

Ai putea de asemenea să pierzi plăcerea de a trăi, să mănânci în exces sau nu mai simțiți foame, să ai diverse dureri, de cap, crampe sau probleme digestive care nu dispar sau nu se îmbunătățesc cu tratamentul , să ai sentimente triste, anxioase sau de „goliciune interioară”

Deși aceste simptome sunt frecvente, nu toți cei cu depresie vor avea aceleași. Cât de severe sunt, cât de des se întâmplă și cât durează pot varia. Simptomele  se pot întâmpla și în anumite patternuri repetitive. De exemplu, depresia poate veni cu o schimbare a anotimpurilor (o afecțiune numită anterior tulburare afectivă sezonieră).

Nu este neobișnuit ca persoanele cu depresie să aibă semne fizice ale afecțiunii. Acestea pot include dureri articulare, dureri de spate, probleme digestive, probleme de somn și modificări ale apetitului. Este posibil să fi încetinit și vorbirea și mișcările. Motivul este că substanțele chimice cerebrale legate de depresie, în special serotonina și norepinefrina, joacă un rol atât în ​​dispoziție, cât și în durere.

Sursa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″]

[/vc_column][/vc_row]

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend