Cauze ale acneei. Factori de risc. Mituri explicate


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Cauze

 Patru factori principali cauzează acneea:

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!
 • Exces de producție de sebum
 • Foliculii de păr înfundați de sebum și celulele moarte ale pielii
 • Bacterii
 • Inflamaţie

Acneea apare de obicei pe față, frunte, piept, partea superioară a spatelui și umeri, deoarece aceste zone ale pielii au cele mai multe glande uleioase (sebacee). Foliculii de păr sunt conectați la glandele uleioase. Peretele foliculului poate umfla și produce puroi. Sau dopul poate fi deschis la suprafață și întunecat, provocând un punct negru, reprezentând pori congestionați de bacterii și ulei, care devin maronii atunci când sunt expuși la aer.

Coșurile sunt pete roșii umflate, cu un centru alb, care se dezvoltă atunci când foliculii de păr blocați se inflamează sau se infectează cu bacterii. Blocajele și inflamațiile adânc în interiorul foliculilor de păr produc leziuni asemănătoare chistului sub suprafața pielii.

Anumite lucruri pot declanșa sau agrava acneea:

 • Modificări hormonale. Androgenii sunt hormoni care cresc la băieți și fete în timpul pubertății și fac ca glandele sebacee să crească și să producă mai mult sebum. Schimbările hormonale în timpul vârstei mijlocii, în special la femei, pot duce și la erupții.
 • Anumite medicamente. Exemplele includ medicamente care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu.
 • Dietă. Studiile indică faptul că anumite alimente – inclusiv alimente bogate în carbohidrați, precum pâine, covrigi și chipsuri – poate agrava acneea. Sunt necesare studii suplimentare pentru a examina dacă persoanele cu acnee ar beneficia de respectarea unor restricții alimentare specifice.
 • Stres. Stresul nu provoacă acnee, dar dacă aveți deja acnee, stresul îl poate agrava.

Factori de risc

Factorii de risc pentru acnee includ:

 • Vârstă. Oamenii de toate vârstele pot face acnee, dar este cel mai frecvent la adolescenți.
 • Modificări hormonale. Astfel de modificări sunt frecvente în timpul pubertății sau sarcinii.
 • Istoric familial. Genetica joacă un rol în acnee. Dacă ambii părinți au avut acnee, este posibil ca și copiii să o dezvolte.
 • Substanțe grase sau uleioase. Puteți dezvolta acnee atunci când pielea dvs. intră în contact cu ulei sau loțiuni și creme uleioase.
 • Fricțiune sau presiune asupra pielii. Acest lucru poate fi cauzat de articole precum telefoane, telefoane mobile, căști, gulere strânse și rucsaci.

Miturile acneei

Acești factori au un efect redus asupra acneei:

Ciocolată și alimente grase. Consumul de ciocolată sau mâncare grasă are un efect slab sau inexistent asupra acneei.

Igienă. Acneea nu este cauzată de pielea murdară. De fapt, spălarea pielii prea tare sau curățarea cu săpunuri dure sau substanțe chimice irită pielea și poate agrava acneea. Este nevoie de o igienă atentă, cu produse speciale însă nu este factorul primordial care o provoacă

Produse cosmetice. Cosmeticele nu înrăutățesc neapărat acneea, mai ales dacă folosiți machiaj fără ulei care nu înfundă porii (noncomedogenici) și îndepărtați machiajul în mod regulat. Produsele cosmetice fără interferențe nu interferează cu eficacitatea medicamentelor pentru acnee.

Sursa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″]

[/vc_column][/vc_row]

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend