Cauze ale sindromului de intestin iritabil


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauzele reale ale sindromului colonului iritabil sau SII sunt încă neclare. Unii cercetători speculează că boala își are rădăcinile în sistemul nervos central, în timp ce o altă teorie speculează că asocierile sale sunt cu sistemul imunitar al organismului.

SII și sistemul nervos central

Peretele intestinal este compus un straturi de membrane mucoase și mușchi. Acestea sunt bogat aprovizionate de vase de sânge și terminații nervoase. Aceste rețele sunt direct conectate la creier.

Dacă există prea mult stres și anxietate sau lipsă de somn se produce o eliberare a anumitor substanțe chimice și neurotransmițători care duc la stoarcerea mușchilor intestinali, ceea ce duce la durere, crampe și alte simptome.

Prea multă stagnare sau contracție a unei zone duce la nemișcarea alimentelor în intestin. Acest lucru duce la uscarea bolului alimentar și la constipație.

Prea multă mișcare intestinală cauzată de declanșatori nervoși duce la trecerea de scaune apoase și mucus care duc la diaree. (1)

SII și sistemul imunitar al organismului

Există o altă ipoteză conform căreia persoanele care suferă de SII sunt, de obicei, mai sensibile la anumite tipuri de alimente. Aceștia au un sistem imunitar deteriorat, care în mod normal ajută la combaterea infecțiilor.

Învelișurile intestinale sunt acoperite de un strat de celule numit epiteliu. Acesta este afectat atât de sistemul imunitar, cât și de cel nervos.

Sistemul imunitar controlează fluxul de fluide care intră și iese din intestine. La pacienții cu SII, din cauza mișcării prea rapide sau prea lente a intestinului, fluxul de fluide este dezechilibrat.

Unii cercetători sugerează că SII are la bază o infecție bacteriană a intestinului. Acest lucru este adesea văzut ca un SII “post-infecție” sau Post-gastroenterită”.

Boala celiacă este o altă boală gastrointestinală care îi face pe pacienți intoleranți la anumite alimente care conțin gluten. La aportul de gluten, intestinele lor prezintă o inflamație severă, iar sistemul imunitar intră în suprasolicitare.

Uneori, IBS poate mima boala celiacă ușoară. Pentru a exclude boala celiacă este necesar un test de sânge de confirmare. (2)

SII și serotonina

Serotonina, un mesager chimic central în creier și nervi, este, de asemenea, implicată în SII.

Serotonina este utilă pentru funcționarea gastrointestinală normală. Cea mai mare parte a serotoninei se află în tractul gastrointestinal și doar cantități mici sunt observate în creier. Acestea acționează prin intermediul anumitor receptori.

Odată ce mesagerul se leagă de receptor, activitatea este efectuată sau informația este transmisă.

La persoanele cu SII, acești receptori sunt mai puțini. Astfel, nivelurile de serotonină liberă și nelegată cresc, ceea ce poate duce la unele dintre simptomele SII, cum ar fi creșterea sensibilității la durere, tulburări ale scaunului etc. (2)

Factori de risc care pot declanșa SII

Există unii factori de risc sau factori declanșatori care agravează simptomele SII. Aceștia includ (3) –

  1. Alimentele. Unele persoane dezvoltă simptome agravate de durere, crampe și mișcări intestinale dereglate după o masă. La unii, anumite alimente precum laptele și produsele lactate, grâul, orzul, secara, alcoolul, cafeaua, ceaiul, cola, zahărul și bomboanele și unele fructe și legume pot duce la agravarea simptomelor. Cauza de bază poate fi alergiile alimentare, dar nu este clară.
  2. Stresul, anxietatea, pierderea somnului pot agrava simptomele SII. Uneori, stresul și anxietatea pot fi, de asemenea, cauza afecțiunii.
  3. Modificări hormonale – La femei, simptomele sunt de obicei mai grave în timpul perioadelor menstruale. Acest lucru ridică speculația că modificările nivelurilor sanguine ale hormonilor sexuali feminini ar putea fi legate de SII.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend