Cauze de sângerare în tractul gastrointestinal superior și inferior


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tractul gastro-intestinal (GI) începe la nivel bucal și continuă spre esofag, prin stomac, intestinul subțire și gros și rect, înainte de a se termina la anus. Sângerarea sau hemoragia oriunde de-a lungul acestui traseu poate fi acută sau cronică și se poate datora unei serii de factori.

Simptomele cheie sunt hematemeză (vărsături cu sânge) și/sau melena (scaun negru, adică sânge în scaun). Simptomele însoțitoare variază, dar pot include dureri abdominale epigastrice și difuze, piele palidă, dificultăți de respirație și modificări ale stării de conștiență.

Sângerarea în cadrul tractului gastrointestinal nu este în sine o boală, ci mai degrabă un simptom al unei boli. Această hemoragie poate fi împărțită în hemoragie digestivă superioară și inferioară. Tractul GI superior este format din cavitatea bucală, esofag, stomac și prima parte a intestinului subțire – duodenul. Tractul GI inferior constituie toate celelalte părți ale tractului GI începând cu secțiunea mediană a intestinului subțire – jejunul până la anus.

Principalele cauze ale hemoragiilor digestive superioare includ: varicele esofagiene, gastrita, ulcerele peptice, inflamația și cancerul. Cele mai frecvente afecțiuni asociate cu hemoragia digestivă inferioară includ diverticulita (boala diverticulară), infecțiile, polipii, boala inflamatorie intestinală, hemoroizii, fisurile anale și cancerul.

Sângerarea gastrointestinală superioară


Hemoragiile din tractul gastrointestinal superior sunt cauze semnificative de morbiditate și mortalitate și sunt mult mai frecvente decât hemoragiile digestive inferioare. Este important de reținut faptul că mortalitatea asociată cu hemoragiile digestive superioare este adesea rezultatul comorbidităților, mai degrabă decât al hemoragiei propriu-zise. Ulcerul peptic este cea mai frecventă cauză a hemoragiilor digestive superioare.

Ulcerul gastroduodenal (PUD) reprezintă până la 40% din cazuri, iar printre cei care prezintă un risc deosebit de ridicat de PUD se numără alcoolicii, pacienții care iau AINS pe scară largă și cei cu insuficiență renală cronică. PUD a fost strâns legată de infecția cu Helicobacter pylori.

Această bacterie este responsabilă pentru distrugerea mecanismelor de protecție din stomac și duoden, ceea ce duce la afectarea de către acidul gastric care, altfel, nu ar fi o problemă. Aceste ulcere sunt întâlnite mai frecvent în duoden decât în stomac, deși ambele locații prezintă incidențe egale de sângerare.

Inflamația esofagiană și esofagita erozivă și gastrita erozivă reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de sângerare digestivă superioară. Refluxul acid este cea mai frecventă cauză a inflamației esofagului. Varicele esofagiene (vase anormal de dilatate) sunt observate de obicei la pacienții cu hipertensiune portală și boli hepatice cronice, iar acești pacienți prezintă un risc crescut de hemoragie.

În plus față de acestea, vărsăturile, din cauza forței, pot provoca rupturi în esofag (sindromul Boerhaave) și hemoragii digestive superioare rezultate. Pacienții aflați în șoc din cauza unei traume, a unei septicemii sau a unei insuficiențe de organ pot avea, de asemenea, hemoragii digestive superioare ca urmare a eroziunilor care apar în prezența unui flux sanguin scăzut și a unei acidități modificate a lumenului gastric.

Hemoragia gastrointestinală inferioară


Sângerarea digestivă inferioară reprezintă până la o treime din toate hemoragiile gastrointestinale și este o cauză foarte frecventă de internare în spital datorită asocierii sale cu morbiditatea și mortalitatea crescute. Hemoragiile din acest segment al tractului gastrointestinal pot fi clasificate în 3 categorii: hemoragii masive, hemoragii moderate și hemoragii oculte.

După cum se subînțelege, hemoragia masivă este o afecțiune care poate pune în pericol viața și care necesită transfuzii de sânge imediate. Sângerarea ocultă se întâlnește cel mai adesea în cazul cancerului colorectal, iar pacienții se prezintă de obicei cu anemie prin deficit de fier.

Aproximativ 6 din 10 hemoragii digestive inferioare se datorează bolii diverticulare, care include diverticulita intestinului subțire și a colonului. Constipația, lipsa fibrelor din alimentație, înaintarea în vârstă și utilizarea de medicamente precum aspirina și NASID-urile sunt factori de risc pentru boala diverticulară.

Malformațiile vasculare mici ale GI (angiodisplazia), adesea la nivelul colonului ascendent, asociate cu afecțiuni precum insuficiența renală cronică, pot, de asemenea, să dea naștere la hemoragii. Cu toate acestea, este mai puțin intensă decât boala diverticulară, deoarece sângerarea provine din vene și/sau capilare.

Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Chron, colita ulcerativă și gastroenterita neinfecțioasă, reprezintă puțin peste o zecime din hemoragiile digestive inferioare, în timp ce neoplaziile și bolile anorectale benigne, cum ar fi hemoroizii și fisurile anale, reprezintă 20%.

Acestea au ca rezultat sângerări datorate distrugerii mucoasei intestinale. Unele infecții gastrointestinale bacteriene provoacă, de asemenea, hemoragii din cauza aceluiași mecanism. Alte cauze ale hemoragiilor digestive inferioare includ infecțiile oportuniste asociate cu HIV, cum ar fi limfomul, CMV-colita și sarcomul Kaposi.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend