Cauze, factori de risc și prevenția durerii mamare


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauze


Schimbarea nivelurilor hormonale poate provoca modificări la nivelul canalelor de lapte sau al glandelor de lapte. Aceste modificări ale canalelor și glandelor pot provoca chisturi mamare, care pot fi dureroase și reprezintă o cauză frecventă a durerilor de sân ciclice. Durerea mamară neciclică poate fi cauzată de traume, de o intervenție chirurgicală anterioară la sân sau de alți factori.

Uneori, nu este posibil să se identifice cauza exactă a durerii mamare, dar unii factori pot crește riscul.

Factori de risc


Durerea mamară este mai frecventă în rândul persoanelor care nu au intrat la menopauza, deși poate apărea după menopauză. Durerea mamară poate apărea, de asemenea, la bărbații care au ginecomastie și la persoanele transsexuale care sunt supuse procesului de schimbare de sex.

Alți factori care pot crește riscul de durere mamară includ:

 • Mărimea sânilor. Persoanele care au sânii mari pot avea dureri mamare neciclice legate de mărimea sânilor lor. Durerile de gât, de umăr și de spate pot însoți durerile mamare cauzate de sânii mari.
 • Operația la sân. Durerea mamară asociată cu intervențiile chirurgicale la sân și formarea cicatricilor poate persista uneori după ce inciziile s-au vindecat.
 • Dezechilibrul acizilor grași. Un dezechilibru al acizilor grași din celule poate afecta sensibilitatea țesutului mamar la hormonii circulanți.
 • Utilizarea medicamentelor. Anumite medicamente hormonale, inclusiv unele tratamente pentru infertilitate și pilulele contraceptive orale, pot fi asociate cu durerile mamare. Sensibilitatea sânilor este un posibil efect secundar al terapiilor hormonale cu estrogen și progesteron care sunt utilizate după menopauză. Durerea mamară poate fi asociată cu anumite antidepresive, inclusiv cu antidepresivele cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI). Alte medicamente care pot provoca dureri mamare includ cele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale și unele antibiotice.
 • Utilizarea excesivă a cofeinei. Deși sunt necesare mai multe cercetări, unele persoane observă o ameliorare a durerilor de sân atunci când reduc sau elimină cofeina.


Prevenție


Următorii pași pot ajuta la prevenirea cauzelor durerii mamare, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea acestora.

 • Evitați terapia hormonală, dacă este posibil.
 • Evitați medicamentele despre care se știe că provoacă dureri de sân sau le înrăutățesc.
 • Purtați un sutien ajustat corespunzător și purtați un sutien sport în timpul exercițiilor fizice.
 • Încercați terapia de relaxare, care poate ajuta la controlul nivelurilor ridicate de anxietate asociate cu durerile mamare severe.
 • Limitați sau eliminați cofeina, o schimbare în alimentație pe care unele persoane o consideră utilă, deși studiile privind efectul cofeinei asupra durerilor de sân și a altor simptome premenstruale nu au fost concludente.
 • Evitați activitățile de ridicare excesivă sau prelungită a greutăților.
 • Urmați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și consumați mai mulți carbohidrați complecși.
 • Luați în considerare utilizarea unui analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul (Tylenol, altele) sau ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele) – dar întrebați medicul cât de mult să luați, deoarece utilizarea pe termen lung poate crește riscul de probleme hepatice și alte efecte secundare.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend