Cauze surprinzătoare ale trombozei venoase profunde


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Profesia de atlet
O nouă cercetare sugerează că sportivii, în special cei care fac evenimente de anduranță, cum ar fi maratoanele, ar putea face cheaguri mai des. Aceștia sunt mai predispuși să se deshidrateze sau să se accidenteze. Simptomele TVP sunt ușor de confundat cu probleme legate de sport. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă observați umflături, vânătăi neașteptate sau o durere în braț, picior sau mai ales în piept.

Intervenție chirurgicală
Odihna la pat înainte sau după orice fel de intervenție chirurgicală încetinește fluxul de sânge în jurul corpului. O intervenție chirurgicală majoră care implică abdomenul, pelvisul, șoldurile sau picioarele crește riscul de TVP, deoarece venele mari vor fi lezate în timpul operației. Înainte de o intervenție chirurgicală, discutați cu medicul. Este posibil să trebuiască să luați un medicament pentru subțierea sângelui pentru a vă ajuta să reduceți șansele de formare a unui cheag. După operație, ridicați-vă și mișcați-vă imediat ce puteți.

Boala inflamatorie intestinală
Atunci când aveți boala Crohn, colită ulcerativă sau o altă boală intestinală, este posibil să aveți un risc dublu sau chiar triplu față de riscul normal de formare a cheagurilor de sânge. Persoanele cu aceste afecțiuni sunt mai predispuse să fie deshidratate, să se odihnească la pat sau să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală. Inflamația care cauzează bolile intestinale poate fi legată și ea de cheagurile de sânge.

Vitamina D scăzută

Cercetătorii unui mic studiu au descoperit că nivelurile de vitamina D la 82 de persoane care au avut TVP fără cauză cunoscută erau mai mici decât la 85 de persoane care nu avuseseră niciodată TVP. Adulții au nevoie de 600 până la 800 UI de vitamina D pe zi. O puteți obține din somon, ton, brânză și gălbenușuri de ou. Sau petreceți până la 30 de minute la soare de două ori pe săptămână. Vă puteți verifica nivelul de vitamina D cu un test de sânge.

Medicamente cu hormoni sexuali

Pilulele contraceptive și terapia de substituție hormonală (HRT) pentru menopauză au estrogen, un hormon feminin esențial care poate face ca sângele să se coaguleze mai ușor. Șansa este mică: Doar 1 din 1.000 de femei care iau pilule contraceptive în fiecare an fac TVP. Dar șansele pot fi mai mari dacă folosiți un plasture, care are cu 60% mai mult estrogen decât o pilulă, sau dacă sunteți la risc și din alte motive. Bărbații care folosesc testosteron, un hormon masculin, sunt, de asemenea, mai predispuși să facă cheaguri.

Cancer
Tumorile pot provoca leziuni ale țesuturilor și pot elibera substanțe chimice care declanșează formarea cheagurilor. Cancerele de creier, colon, plămâni, rinichi, ovare, pancreas și stomac au cele mai mari rate de TVP. Cheagurile sunt un efect secundar comun al limfoamelor, leucemiei și cancerului hepatic. Unele tipuri de chimioterapie fac, de asemenea, ca formarea de cheaguri să fie mai probabilă. În timpul chimioterapiei, purtați ciorapi de compresie și rămâneți cât mai activi posibil.

Supraponderabilitatea
O greutate în plus, mai ales în jurul mijlocului, pune mai multă presiune asupra venelor din pelvis și picioare, ceea ce poate dubla șansele de TVP. Dacă indicele de masă corporală (IMC) este de 25 sau mai mult și luați și pilule contraceptive hormonale, unele cercetări sugerează că șansele dvs. pot crește de până la zece ori. Exercițiile fizice regulate sunt cea mai bună apărare împotriva unui cheag de sânge, în plus, vă pot ajuta să pierdeți în greutate.

Sarcina
Un bebeluș pune, de asemenea, o presiune suplimentară asupra venelor din pelvis și picioare. Și sunteți în continuare expusă riscului până la 6 săptămâni după ce nașteți. TVP apare la 2 din 1.000 de sarcini. Șansele cresc dacă ești obeză, ai peste 35 de ani, ești însărcinată cu gemeni, ai un istoric familial de cheaguri de sânge sau ai fost în repaus la pat. Reduceți șansele rămânând activă pe tot parcursul sarcinii.

Nașterea prematură
Te-ai născut înainte de 37 de săptămâni? Se pare că, cu cât nașterea este mai prematură, cu atât riscul este mai mare pe tot parcursul vieții. Oamenii de știință nu știu încă exact de ce, pentru că există o mulțime de posibilități. Dacă te-ai născut prematur, anunță-ți medicul.

Fumatul
Afectează modul în care sângele se coagulează și curge prin corp. Orice cantitate de fumat, chiar și doar ocazional, vă afectează inima și vasele de sânge. Fiți foarte atentă să nu fumați dacă luați pilule contraceptive: combinația ar putea duce la o probabilitate de aproape nouă ori mai mare decât cea normală pentru TVP. Renunțarea la fumat vă va reduce riscul de cheaguri, precum și o serie de alte probleme cardiace.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend