Cauzele bolii Addison


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala Addison este cauzată de afectarea glandelor suprarenale, ceea ce duce la o cantitate insuficientă de cortizol și, adesea, la o cantitate insuficientă de aldosteron. Glandele suprarenale fac parte din sistemul endocrin. Acestea produc hormoni care dau instrucțiuni practic fiecărui organ și țesut din corp.

Glandele suprarenale sunt compuse din două secțiuni. Partea interioară (măduva) produce hormoni asemănători adrenalinei. Stratul exterior (cortexul) produce un grup de hormoni numiți corticosteroizi. Corticosteroizii includ:

Glucocorticoizii. Acești hormoni, printre care se numără și cortizolul, influențează capacitatea organismului de a transforma alimentele în energie, joacă un rol în răspunsul inflamator al sistemului imunitar și ajută organismul să răspundă la stres.

Mineralocorticoizi. Acești hormoni, printre care se numără și aldosteronul, mențin echilibrul organismului dumneavoastră între sodiu și potasiu pentru a menține tensiunea arterială normală.

Androgeni. Acești hormoni sexuali masculini sunt produși în cantități mici de glandele suprarenale atât la bărbați, cât și la femei. Ei determină dezvoltarea sexuală la bărbați și influențează masa musculară, apetitul sexual (libidoul) și senzația de bunăstare atât la bărbați, cât și la femei.

Insuficiența suprarenală primară

Atunci când cortexul este afectat și nu produce suficienți hormoni adrenocorticali, afecțiunea se numește insuficiență suprarenală primară. Aceasta este cel mai frecvent rezultatul atacului organismului asupra lui însuși (boală autoimună). Din motive necunoscute, sistemul imunitar vede cortexul suprarenale ca fiind străin, ceva ce trebuie atacat și distrus. Persoanele cu boala Addison au mai multe șanse decât altele să aibă și o altă boală autoimună.

Alte cauze ale insuficienței glandei suprarenale pot include:

Tuberculoza

Alte infecții ale glandelor suprarenale

Răspândirea cancerului la nivelul glandelor suprarenale

Sângerare în glandele suprarenale. În acest caz, este posibil să aveți o criză addisoniană fără simptome anterioare.

Insuficiență suprarenală secundară

Glanda pituitară produce un hormon numit hormon adrenocorticotropic (ACTH). La rândul său, ACTH stimulează cortexul suprarenale să producă hormonii săi. Tumorile benigne ale hipofizei, inflamațiile și intervențiile chirurgicale anterioare ale hipofizei sunt cauze frecvente ale neproducției unei cantități suficiente de hormoni hipofizari.

O cantitate prea mică de ACTH poate duce la o cantitate prea mică de glucocorticoizi și androgeni produși în mod normal de glandele suprarenale, chiar dacă glandele suprarenale în sine nu sunt deteriorate. Acest lucru se numește insuficiență suprarenală secundară. Producția de mineralocorticoizi nu este afectată de prea puțin ACTH.

Cele mai multe simptome ale insuficienței suprarenale secundare sunt similare cu cele ale insuficienței suprarenale primare. Cu toate acestea, persoanele cu insuficiență suprarenală secundară nu au hiperpigmentare și este mai puțin probabil să aibă deshidratare severă sau tensiune arterială scăzută. Este mai probabil ca acestea să aibă un nivel scăzut de zahăr în sânge.

O cauză temporară a insuficienței suprarenale secundare apare atunci când persoanele care iau corticosteroizi (de exemplu, prednison) pentru a trata afecțiuni cronice, cum ar fi astmul sau artrita, încetează să mai ia corticosteroizi dintr-o dată, în loc să reducă treptat.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend