Care sunt cauzele căderii părului?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Căderea părului are multe cauze. Ceea ce cauzează căderea părului poate determina dacă părul dvs:

  • Cade treptat sau brusc
  • Se subțiază
  • Poate să crească din nou de unul singur
  • Necesită tratament pentru a crește din nou
  • Are nevoie de îngrijire imediată pentru a preveni căderea permanentă a părului

Cauzele căderii părului

Căderea ereditară a părului
Atât bărbații, cât și femeile dezvoltă acest tip de cădere a părului, care este cea mai frecventă cauză a căderii părului la nivel mondial. Indiferent dacă se dezvoltă la bărbat sau la femei, termenul medical este alopecia androgenică.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Indiferent de termenul folosit, înseamnă că ați moștenit gene care fac ca foliculii de păr (din care crește fiecare fir de păr) să se micșoreze și, în cele din urmă, să nu mai crească păr. Micșorarea poate începe încă din adolescență, dar, de obicei, începe mai târziu în viață.

La femei, primul semn vizibil al căderii ereditare a părului este, de obicei, subțierea generală.

Atunci când un bărbat are cădere ereditară a părului, primul semn este adesea o retragere a liniei părului sau un punct chel în partea de sus a capului.

Este posibilă regenerarea părului?
Da, tratamentul poate ajuta la oprirea sau încetinirea căderii părului. De asemenea, poate ajuta la regenerarea părului. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât funcționează mai bine. Fără tratament, veți continua să pierdeți păr.

Vârsta
Odată cu înaintarea în vârstă, majoritatea oamenilor observă o anumită cădere a părului, deoarece creșterea părului încetinește. La un moment dat, foliculii de păr încetează să mai crească păr, ceea ce face ca părul de pe scalpul nostru să se subțieze. De asemenea, părul începe să își piardă culoarea. Linia părului unei femei începe în mod natural să se retragă.

Este posibilă regenerarea părului?
Dacă este tratat la timp, tratamentul îi ajută pe unii oameni să le crească din nou părul.

Alopecia areata
Alopecia areata este o boală care se dezvoltă atunci când sistemul imunitar al organismului atacă foliculii de păr (ceea ce ține părul la locul lui), provocând căderea părului. Puteți pierde părul oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, în interiorul nasului și în urechi. Unii oameni își pierd genele sau sprâncenele.

Este posibilă regenerarea părului?
Da. Dacă părul dumneavoastră nu reușește să crească la loc de la sine, tratamentul poate ajuta la stimularea regenerării.

Tratamentul împotriva cancerului
Dacă primiți chimioterapie sau faceți radioterapie la nivelul capului sau al gâtului, este posibil să vă pierdeți tot (sau aproape tot) părul în câteva săptămâni de la începerea tratamentului.

Este posibilă regenerarea părului?
De obicei, părul începe să crească din nou în câteva luni de la terminarea chimioterapiei sau a tratamentelor cu radiații la nivelul capului sau al gâtului. Dermatologii pot oferi medicamente pentru a ajuta părul să crească din nou mai repede.

Se poate preveni?
Purtarea unei bonete înainte, în timpul și după fiecare ședință de chimioterapie poate ajuta la prevenirea căderii părului.


Nașterea, boala sau alți factori de stres
La câteva luni după ce ați născut, v-ați recuperat după o boală sau ați suferit o operație, este posibil să observați mult mai multe fire de păr în perie sau pe pernă. Acest lucru se poate întâmpla, de asemenea, după o perioadă stresantă din viața dumneavoastră, cum ar fi un divorț sau moartea unei persoane dragi.

Este posibilă regenerarea părului?
Dacă stresul încetează, corpul dumneavoastră se va reajusta și căderea excesivă va înceta. Atunci când căderea se oprește, majoritatea oamenilor văd cum părul își recapătă volumul normal în 6 până la 9 luni.

Îngrijirea părului
Dacă vă vopsiți, faceți un permanent sau vă relaxați părul, este posibil să vă deteriorați părul. În timp, această deteriorare poate duce la căderea părului.

Este posibilă regenerarea părului?
Puteți schimba modul în care vă îngrijiți părul, ceea ce poate preveni căderea părului. Odată ce ați deteriorat un folicul de păr, părul nu mai poate crește din acel folicul. Faptul de a avea mulți foliculi de păr deteriorați creează alopecie permanentă.

Coafura vă trage de scalp
Dacă vă purtați adesea părul strâns la spate, tragerea continuă poate duce la căderea permanentă a părului. Denumirea medicală pentru această afecțiune este alopecia de tracțiune.

Este posibilă regenerarea?
Nu. Puteți preveni căderea părului făcând câteva schimbări.

Dezechilibru hormonal
O cauză comună a acestui dezechilibru este sindromul ovarelor polichistice (SOPC). Acesta duce la chisturi pe ovare, împreună cu alte semne și simptome, care pot include căderea părului. Oprirea unor tipuri de pilule contraceptive poate provoca un dezechilibru hormonal temporar. Femeile care dezvoltă un dezechilibru hormonal pot dezvolta subțierea părului (sau pierderea părului) pe scalp.

Este posibilă regenerarea părului?
Tratamentul poate ajuta.

Infecția scalpului
O infecție a scalpului poate duce la apariția unor zone solzoase și uneori inflamate pe scalp. Este posibil să vedeți ceea ce arată ca niște mici puncte negre pe scalp. Acestea sunt, de fapt, cioturi de păr. Unii oameni dezvoltă o zonă de chelie.

Este posibilă regenerarea părului?
Da, tratamentul poate scăpa de infecție. Odată ce infecția dispare, părul tinde să crească.

Medicamente
Un posibil efect secundar al unor medicamente este pierderea părului. Dacă credeți că un medicament cauzează căderea părului, întrebați medicul care vi l-a prescris dacă pierderea părului este un posibil efect secundar. Este esențial să nu încetați să luați medicamentul înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră. Oprirea bruscă a unor medicamente poate cauza probleme grave de sănătate.

Este posibilă regenerarea părului?
Da.

Psoriazisul scalpului
Multe persoane care au psoriazis în plăci dezvoltă la un moment dat psoriazis pe scalp. Acest lucru poate duce la pierderea părului.

Este posibilă regenerarea părului?
Părul tinde să crească din nou odată ce psoriazisul scalpului se vindecă, dar acest lucru necesită timp. Urmând aceste sfaturi ale dermatologilor, ați putea preveni căderea părului.

Tragerea de păr
Unele persoane își trag de păr, adesea pentru a scăpa de stres. Este posibil ca aceștia să nu fie conștienți că își trag părul. Termenul medical pentru acest lucru este tricotilomania.

Este posibilă recreșterea?
Dacă nu ați distrus foliculii de păr, da. Pentru ca părul să vă crească din nou, trebuie să nu vă mai trageți de el.

Alopecia cicatricială
Această afecțiune se dezvoltă atunci când inflamația distruge foliculii de păr. Odată distrus, unui folicul de păr nu-i mai poate crește păr. Diverse afecțiuni pot cauza acest lucru. Denumirea medicală pentru acest grup de afecțiuni este alopecia cicatricială.

Este posibilă regenerarea părului?
Odată ce un folicul de păr este distrus, nu poate să crească din nou un fir de păr. Depistarea timpurie a acestei afecțiuni poate preveni pierderea părului în continuare.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend