Cauzele gigantismului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Acromegalia apare atunci când glanda pituitară produce prea mult hormon de creștere (GH) pe o perioadă lungă de timp.

Glanda pituitară este o glandă mică aflată la baza creierului, în spatele podului nasului. Aceasta produce GH și o serie de alți hormoni. GH joacă un rol important în gestionarea creșterii fizice.

Atunci când glanda pituitară eliberează GH în fluxul sanguin, aceasta declanșează ficatul să producă un hormon numit factor de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1). IGF-1 este cel care determină creșterea oaselor și a altor țesuturi. Prea mult GH duce la prea mult IGF-1, ceea ce poate provoca semne, simptome și complicații ale acromegaliei.

La adulți, o tumoare este cea mai frecventă cauză a unei producții prea mari de GH:

Tumorile hipofizare. Cele mai multe cazuri de acromegalie sunt cauzate de o tumoră (adenom) necanceroasă (benignă) a glandei pituitare. Tumora produce cantități excesive de hormon de creștere, cauzând multe dintre semnele și simptomele acromegaliei. Unele dintre simptomele acromegaliei, cum ar fi durerile de cap și afectarea vederii, se datorează faptului că tumora apasă pe țesuturile cerebrale din apropiere.

Tumori nepituitare. La câteva persoane cu acromegalie, tumorile din alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii sau pancreasul, cauzează această afecțiune. Uneori, aceste tumori secretă GH. În alte cazuri, tumorile produc un hormon numit hormon de eliberare a hormonului de creștere (GH-RH), care semnalează glandei pituitare să producă mai mult GH.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend