Cauzele pierderii auzului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Zgomot la locul de muncă


Pierderea auzului este a treia cea mai frecventă afecțiune din SUA, după artrită și boli de inimă. Una dintre cauze este zgomotul puternic la locul de muncă, cum ar fi mașinile. Aproximativ 22 de milioane de americani se confruntă cu niveluri nesigure de zgomot la locul de muncă. Lucruri precum motocicletele și uneltele electrice pot, de asemenea, să vă afecteze auzul în timp. Încercați să evitați activitățile zgomotoase sau faceți pauze dese de la ele. Purtați dopuri pentru urechi sau protecții pentru urechi care se potrivesc pe urechi.

Leziuni sau schimbări de presiune


O rană gravă la cap vă poate disloca oasele urechii medii sau vă poate deteriora nervii și vă poate provoca pierderea permanentă a auzului. Schimbările bruște de presiune din cauza zborului sau a scufundărilor ar putea, de asemenea, să vă afecteze timpanul sau urechea medie sau internă. Timpanul se vindecă, de obicei, în câteva săptămâni. Dar dacă urechea internă este grav rănită, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Nu vă băgați niciodată bețișoare de bumbac sau alte obiecte în urechi. Acest lucru vă poate sparge timpanul și vă poate provoca leziuni permanente.

Medicamente


Pierderea auzului poate fi un efect secundar al unor medicamente, inclusiv al anumitor antibiotice, medicamente pentru cancer și medicamente pentru disfuncție erectilă. Probabil că medicul dumneavoastră vă va supraveghea auzul în timp ce le luați. Dar unele pierderi de auz pot fi permanente. Alte medicamente care pot provoca pierderea temporară a auzului includ:

 • Aspirina și alte AINS, cum ar fi ibuprofenul
 • Diureticele cu buclă, utilizate adesea pentru hipertensiune arterială
 • Medicamente împotriva malariei, cum ar fi chinina

Boala cronică


Anumite boli de lungă durată care nu sunt direct legate de urechi pot provoca pierderea auzului. Unele o fac prin întreruperea fluxului sanguin către urechea internă sau creier. Aceste afecțiuni includ:

 • Boala de inimă
 • Accident vascular cerebral
 • Tensiune arterială ridicată
 • Diabet
 • Bolile autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, sunt, de asemenea, legate de unele tipuri de pierdere a auzului.

“Accident vascular cerebral” al urechii


“Accidentul vascular cerebral” al urechii (pierderea bruscă a auzului neurosenzorial) se întâmplă atunci când vă pierdeți auzul brusc sau în câteva zile. Cel mai adesea afectează doar o singură ureche. Leziunile, medicamentele sau o afecțiune medicală ar putea să o provoace. Dar, în 90% din cazuri, medicii nu pot găsi niciun motiv. Dacă vi se întâmplă acest lucru, solicitați imediat ajutor medical. Tratamentul vă poate proteja auzul

Tumori și excrescențe


Creșterile necanceroase, inclusiv tumorile osoase, țesutul cicatricial și chisturile, pot bloca canalul auditiv și pot provoca pierderea auzului. Uneori, îndepărtarea excrescenței restabilește auzul. O tumoare rară numită neuromă acustică crește pe nervii auditivi și de echilibru din urechea internă. Alături de pierderea auzului, poate provoca probleme de echilibru, amorțeală facială și țiuituri în urechi. Tratamentul poate salva uneori o parte din auz.

Zgomote explozive


Petardele, focurile de armă și alte explozii creează unde sonore puternice care pot provoca ruperea timpanului sau vă pot afecta urechea internă. Acest lucru poate provoca o pierdere bruscă a auzului, fie temporară, fie permanentă. De fapt, pierderea auzului cauzată de focuri de armă sau explozii este acum invaliditatea de luptă nr. 1 în SUA. Pentru a vă proteja auzul, purtați protecție pentru urechi și stați cât mai departe de sursa zgomotului.

Concerte, zgomote puternice și tinitus


Ți-au sunat urechile după un concert? Asta se numește tinitus. Nu este același lucru cu pierderea auzului, dar sunt legate. Nivelul mediu al decibelilor la un spectacol rock este de 110, suficient pentru a face rău în mai puțin de 5 minute. Orice zgomot de peste 85 de decibeli vă poate afecta auzul. Alte sunete riscante includ suflantele de frunze și drujbele. Tinitusul poate dura ore, săptămâni sau pentru totdeauna. Pentru a-l preveni, purtați dopuri pentru urechi și limitați expunerea.

Căști și căști pentru urechi


Pot auzi și alții muzica pe care o ascultați prin căști sau căști? Dacă da, ar fi bine să dai volumul mai încet. Folosirea acestor dispozitive poate provoca pierderea temporară sau permanentă a auzului. Cu cât muzica este mai tare și cu cât ascultați mai mult timp, cu atât riscurile sunt mai mari. Pentru o ascultare mai sigură, setați volumul la nu mai mult de 60% din cel maxim. Și nu ascultați mai mult de o oră la un moment dat.

Acumularea de ceară de urechi


Ceara de urechi protejează canalul auditiv împotriva murdăriei și a bacteriilor. Dar se poate acumula, se poate întări și vă poate afecta auzul. Aceasta este cea mai frecventă cauză de pierdere a auzului care poate fi tratată. Credeți că aveți un blocaj de ceară de ureche? Nu încercați să îl îndepărtați singur. Nu este sigur să introduceți un tampon sau orice altceva în canalul auditiv. Un medic o poate face rapid și în siguranță

Boli și infecții


Multe boli comune la copii și adulți tineri pot afecta auzul. În cazul infecțiilor urechii, urechea medie se poate umple cu lichid, provocând pierderea temporară a auzului. Alte boli ar putea deteriora urechea medie sau internă și ar putea duce la pierderea permanentă a auzului. Bolile care pot afecta auzul includ:

 • Varicela
 • Encefalită
 • Gripă
 • Rujeolă
 • Meningită
 • Oreion


Vaccinurile vă pot proteja pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva multora dintre acestea.

Pierderea auzului la naștere


Unii copii se nasc cu pierderea auzului. Aceasta se numește hipoacuzie congenitală. Adesea se întâlnește în forme familiale de hipoacuzie, dar se poate întâmpla, de asemenea, atunci când mama are diabet, tensiune arterială ridicată sau o infecție în timpul sarcinii. Nașterea prematură sau traumatismele din timpul nașterii pot, de asemenea, să lase un copil cu pierderea auzului. Icterul duce, de asemenea, uneori, la pierderea auzului la nou-născuți.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend