Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!

Bacteria care provoacă tetanosul se numește Clostridium tetani. Bacteria poate supraviețui în stare latentă în sol și în fecalele animalelor. În esență, este închisă până când descoperă un loc în care să se dezvolte.

Atunci când bacteria latentă intră într-o rană – o condiție bună pentru creștere – celulele sunt „trezite”. În timp ce cresc și se divid, ele eliberează o toxină numită tetanospasmină. Toxina afectează nervii din organism care controlează mușchii.

Factori de risc
Cel mai mare factor de risc pentru infecția cu tetanos este faptul de a nu fi vaccinat sau de a nu ține pasul cu vaccinurile de rapel de 10 ani.

Alți factori care cresc riscul de infectare cu tetanos sunt:

Tăieturi sau răni expuse la sol sau gunoi de grajd
Un corp străin într-o rană, cum ar fi un cui sau o așchie
Un istoric de afecțiuni medicale care suprimă imunitatea
Leziuni cutanate infectate la persoanele care trăiesc cu diabet zaharat
Un cordon ombilical infectat atunci când o mamă nu este complet vaccinată
Ace partajate și neigienice în cazul consumului de droguri ilegale

Complicațiile infecției cu tetanos pot include:

Probleme de respirație. Problemele de respirație care pun viața în pericol pot apărea din cauza strângerii corzilor vocale și a rigidității musculare la nivelul gâtului și al abdomenului, în special în timpul unui spasm generalizat.
Blocarea unei artere pulmonare (embolie pulmonară). Un cheag de sânge care a călătorit din altă parte a corpului poate bloca artera principală a plămânului sau una dintre ramurile sale.
Pneumonie. O infecție pulmonară cauzată de inhalarea accidentală a unei substanţe în plămâni (pneumonie prin aspirație) poate fi o complicație a spasmelor generalizate.
Oase rupte. Spasmele generalizate pot provoca fracturi ale coloanei vertebrale sau ale altor oase.
Moarte. Moartea cauzată de tetanos este adesea cauzată de blocarea căilor respiratorii în timpul spasmelor sau de afectarea nervilor care reglează respirația, ritmul cardiac sau alte funcții ale organelor.

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.