Cauzele și prevenția hepatitei B


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauze

Infecția cu hepatită B este cauzată de virusul hepatitei B (VHB). Virusul este transmis de la persoană la persoană prin sânge, material seminal sau alte fluide corporale. Nu se răspândește prin strănut sau tuse. Modalitățile de transmitere a VHB sunt:

  • Contact sexual. Este posibil să contactezi hepatită B dacă ai relații sexuale neprotejate cu cineva infectat. Virusul poate trece la tine dacă sângele, saliva, sperma sau secrețiile vaginale ale persoanei intră în contact cu corpul tău.
  • Împărțirea acelor. VHB se răspândește ușor prin ace și seringi contaminate cu sânge infectat, frecvent prin administrarea drogurilor intravenoase
  • Instrumente medicale nesterilizate, sau alte instrumente care pot ajunge în contact cu sângele unor persoane, cum ar fi cele de manichiură. Hepatita B este o preocupare pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru oricine altcineva care intră în contact cu sângele uman.
  • Transmiterea de la mamă la copil. Femeile gravide infectate cu VHB pot transmite virusul copiilor lor în timpul nașterii. Cu toate acestea, nou-născutul poate fi vaccinat pentru a evita infectarea în aproape toate cazurile. Discutați cu medicul dumneavoastră despre testarea hepatitei B dacă ești gravidă sau dorești să rămâi gravidă.

Hepatita B acută vs. cronică

Infecția cu hepatită B poate fi de scurtă durată (acută) sau de lungă durată (cronică). Infecția acută a hepatitei B durează mai puțin de șase luni. Este posibil ca sistemul imunitar să elimine hepatita acută B din corp și ar trebui să îți revii complet în câteva luni. Majoritatea persoanelor care suferă de hepatită B ca adulți au o infecție acută, dar poate duce și la infecție cronică.

Infecția cronică cu hepatită B durează șase luni sau mai mult. Acesta persistă deoarece sistemul imunitar nu poate combate infecția. Infecția cronică a hepatitei B poate dura o viață, posibil ducând la boli grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Cu cât ești mai tânăr când te infectezi cu hepatită B – în special nou-născuți sau copii cu vârsta mai mică de 5 ani – cu atât crești riscul ca infecția să devină cronică. Infecția cronică poate rămâne nedetectată timp de decenii până apar simptome grave de boală hepatică.

Factori de risc

Hepatita B se răspândește prin contactul cu sânge, material seminal sau alte fluide corporale de la o persoană infectată. Riscul de infecție cu hepatită B crește dacă:

  • Faci sex neprotejat cu mai mulți parteneri sexuali sau cu cineva care este infectat cu VHB
  • Consumi droguri intravenoase cu ace împărțite cu alte persoan
  • Trăiești cu cineva care are o infecție cronică cu VHB
  • Copil născut de o mamă infectată
  • Ai o slujbă care te expune la sângele uman
  • Călătoriești în regiuni cu rate ridicate de infecție cu VHB, cum ar fi Asia, Insulele Pacificului, Africa și Europa de Est

Prevenția

Vaccinul împotriva hepatitei B se administrează de obicei sub formă de trei sau patru injecții pe parcursul a șase luni. Nu poți lua hepatita B din vaccin. Vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat pentru:

-Nou-născuți

-Copii și adolescenți nevaccinați la naștere

-Cei care lucrează sau locuiesc într-un centru pentru persoane cu dizabilități

-Oamenii care locuiesc cu cineva care are hepatită B.

-Lucrătorii din domeniul sănătății, de urgență și alte persoane care intră în contact cu sângele

-Oricine are o infecție cu transmitere sexuală, inclusiv HIV

-Persoane care au mai mulți parteneri sexuali.

-Persoanele care injectează droguri ilegale sau care împart ace și seringi

-Persoanele cu boli hepatice cronice

-Persoanele cu boală renală în stadiu final

-Călătorii care intenționează să meargă într-o zonă a lumii cu o rată ridicată de infecție a hepatitei B.

Sursa

Nu uita de SHOP, unde poți găsi o grămadă de lucruri faine.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend