Cauzele și prevenția hepatitei B


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauze

Infecția cu hepatită B este cauzată de virusul hepatitei B (VHB). Virusul este transmis de la persoană la persoană prin sânge, material seminal sau alte fluide corporale. Nu se răspândește prin strănut sau tuse. Modalitățile de transmitere a VHB sunt:

  • Contact sexual. Este posibil să contactezi hepatită B dacă ai relații sexuale neprotejate cu cineva infectat. Virusul poate trece la tine dacă sângele, saliva, sperma sau secrețiile vaginale ale persoanei intră în contact cu corpul tău.
  • Împărțirea acelor. VHB se răspândește ușor prin ace și seringi contaminate cu sânge infectat, frecvent prin administrarea drogurilor intravenoase
  • Instrumente medicale nesterilizate, sau alte instrumente care pot ajunge în contact cu sângele unor persoane, cum ar fi cele de manichiură. Hepatita B este o preocupare pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru oricine altcineva care intră în contact cu sângele uman.
  • Transmiterea de la mamă la copil. Femeile gravide infectate cu VHB pot transmite virusul copiilor lor în timpul nașterii. Cu toate acestea, nou-născutul poate fi vaccinat pentru a evita infectarea în aproape toate cazurile. Discutați cu medicul dumneavoastră despre testarea hepatitei B dacă ești gravidă sau dorești să rămâi gravidă.

Hepatita B acută vs. cronică

Infecția cu hepatită B poate fi de scurtă durată (acută) sau de lungă durată (cronică). Infecția acută a hepatitei B durează mai puțin de șase luni. Este posibil ca sistemul imunitar să elimine hepatita acută B din corp și ar trebui să îți revii complet în câteva luni. Majoritatea persoanelor care suferă de hepatită B ca adulți au o infecție acută, dar poate duce și la infecție cronică.

Infecția cronică cu hepatită B durează șase luni sau mai mult. Acesta persistă deoarece sistemul imunitar nu poate combate infecția. Infecția cronică a hepatitei B poate dura o viață, posibil ducând la boli grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic.

Cu cât ești mai tânăr când te infectezi cu hepatită B – în special nou-născuți sau copii cu vârsta mai mică de 5 ani – cu atât crești riscul ca infecția să devină cronică. Infecția cronică poate rămâne nedetectată timp de decenii până apar simptome grave de boală hepatică.

Factori de risc

Hepatita B se răspândește prin contactul cu sânge, material seminal sau alte fluide corporale de la o persoană infectată. Riscul de infecție cu hepatită B crește dacă:

  • Faci sex neprotejat cu mai mulți parteneri sexuali sau cu cineva care este infectat cu VHB
  • Consumi droguri intravenoase cu ace împărțite cu alte persoan
  • Trăiești cu cineva care are o infecție cronică cu VHB
  • Copil născut de o mamă infectată
  • Ai o slujbă care te expune la sângele uman
  • Călătoriești în regiuni cu rate ridicate de infecție cu VHB, cum ar fi Asia, Insulele Pacificului, Africa și Europa de Est

Prevenția

Vaccinul împotriva hepatitei B se administrează de obicei sub formă de trei sau patru injecții pe parcursul a șase luni. Nu poți lua hepatita B din vaccin. Vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat pentru:

-Nou-născuți

-Copii și adolescenți nevaccinați la naștere

-Cei care lucrează sau locuiesc într-un centru pentru persoane cu dizabilități

-Oamenii care locuiesc cu cineva care are hepatită B.

-Lucrătorii din domeniul sănătății, de urgență și alte persoane care intră în contact cu sângele

-Oricine are o infecție cu transmitere sexuală, inclusiv HIV

-Persoane care au mai mulți parteneri sexuali.

-Persoanele care injectează droguri ilegale sau care împart ace și seringi

-Persoanele cu boli hepatice cronice

-Persoanele cu boală renală în stadiu final

-Călătorii care intenționează să meargă într-o zonă a lumii cu o rată ridicată de infecție a hepatitei B.

Sursa

Nu uita de SHOP, unde poți găsi o grămadă de lucruri faine.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend