Caz curios de SARS-CoV-2 varianta Delta la un câine


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

La sfârșitul anului 2019, un nou coronavirus al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) a apărut în Wuhan, China, și de atunci a devenit una dintre cele mai importante pandemii cu impact economic de până acum. În timp ce lumea a intrat în blocaj, cercetările de genetică moleculară au familiarizat publicul cu diferite mutații suferite de (SARS-CoV-2).

Context


Prezența acestor mutații a făcut ca unele dintre ele să fie etichetate drept variante de interes (VOI), cum ar fi Eta (B.1.525), Iota (B.1.526) și Kappa (B.1.617.1), în funcție de factorii anteriori. Comparativ, unele tulpini cu mutații mai grave au fost etichetate ca variante de interes (VOC), cum ar fi variantele Alpha (B.1.1.7/Q), Beta (B.1.351.1,2,3), Delta (B.1.617.2/AY) și Gamma (P.1.). Luate împreună, toate aceste variante au fost clasificate pe baza secvențierii genomice, legate în mod specific de regiunile codificatoare din proteina spike (S) din cadrul genomului SARS-CoV-2.

În ciuda lansării actuale a vaccinurilor la nivel mondial, COV-2 SARS-CoV-2 VOC continuă să fie caracterizate de o transmisibilitate crescută, de rezultate mai severe ale bolii, de reducerea neutralizării la persoanele vaccinate sau de eșecuri în detectarea diagnosticului.

Până în prezent, teoria transmiterii zoonotice a fost populară; cu toate acestea, posibilitatea situației inverse, în care a avut loc transmiterea de la om la animale, nu a fost frecventă. Investigațiile privind potențialele rezervoare animale ale SARS-CoV-2, folosind virusul original din China, au indicat că pisicile și dihorii erau permisibili la virus, în timp ce câinii, porcii, găinile și rațele erau considerabil mai puțin susceptibile la infecție.

Cu toate acestea, studiile privind varianta Delta au arătat niveluri ridicate de acid ribonucleic (ARN) și de excreție virală la hamsteri și lei asiatici care produc semne clinice ușoare până la moderate. Au existat rapoarte izolate privind izolarea variantei Delta și la câini; cu toate acestea, lipsesc datele de secvențiere a virusului la gazdele canine.

Într-un studiu recent, cercetătorii documentează detectarea și secvențierea unui virus AY.3 de la un Collie în vârstă de 12 ani care trăia cu un proprietar infectat cu SARS-CoV-2. Animalul a fost internat la Kansas State Veterinary Health Center (KSU VHC) pentru simptome fără legătură între ele și a fost testat pozitiv pentru SARS-CoV-2 prin reacția în lanț a polimerazei cu transcripție inversă (RT-PCR) la două zile după internare.

Despre studiu


Un mascul Collie în vârstă de 12 ani a fost internat la KSU VHC pentru colaps în urma unei călătorii. Câinele a fost diagnosticat cu un hemoragie intraabdominală secundară unei mase splenice sângerânde vizualizate la o evaluare focalizată pe abdomen cu ecografie pentru traumatisme (FAST) și abdominocenteză.

Radiografiile toracice au arătat un model pulmonar alveolar multilobar cu o deplasare mediastinală. Au fost efectuate diagnostice diferențiale pentru pneumonie multilobară, atelectasie sau hemoragie pulmonară multifocală.

O splenectomie a fost efectuată a doua zi după internare, în timp ce în timpul intervenției chirurgicale au fost observați noduli hepatici multifocali și o masă de 5 × 4 centimetri (cm) pe lobul medial stâng al ficatului. Oximetria pulmonară efectuată după operație a fost între 88% și 90%, indicând o perfuzie slabă; prin urmare, câinele a fost adăpostit într-o cușcă cu oxigen peste noapte. Radiografiile toracice au arătat modificări pulmonare compatibile cu o pneumonie progresivă prin aspirație și bronșiectazii cilindrice ușoare.

Câinele a fost externat la 5 zile de la internare, fără a fi nevoie de oxigen suplimentar. Câinele a murit la două zile după externare. Nu s-a efectuat nicio examinare post-mortem sau teste auxiliare. Proprietarul fusese testat pozitiv pentru SARS-CoV-2 înainte de internarea câinelui.

Proba de tampon nazal prelevată de la câine după internarea la KSU VHC a fost testată și a fost confirmată ca fiind pozitivă la SARS-CoV-2 cu un Ct de 12,17 la două zile după internare. Acidul nucleic pozitiv a fost pregătit pentru secvențierea întregului genom imediat după confirmarea qRT-PCR.

Un total de 1.458.751 de citiri au fost mapate pe genomul de referință. Secvența genomului întreg obținută din proba de câine prezenta mai multe modificări la nivel de consens unice, neidentificate anterior, la nivelul unui genom SARS-CoV-2, care ar fi putut juca un rol în adaptarea rapidă de la om la câine.

Din datele de secvențiere profundă au fost extrase o regiune codificatoare SARS-CoV-2 completă și 5′ și 3′UTR parțiale. Genomul avea o lungime de 29 884 nucleotide, cu un conținut de GC de 38,0% și codifica 12 cadre de lectură deschise de dimensiunile așteptate. Genomul a fost identic în proporție de 99,96 % cu următorul genom cel mai apropiat (un eșantion intern, hCoV-19/USA/KS-KSU-2046/2021, GISAID# EPI_ISL_3693315), ceea ce reprezintă 8 diferențe de nucleotide. Dintre aceste diferențe de nucleotide (4 în ORF1; 2 în S; 1 în M; 1 în N), trei modificări nesinonime (NS) (1 în ORF1; 1 în S; 1 în N) erau noi pentru variantele SARS-CoV-2 Delta secvențiate până în prezent.

În plus, 5/7 dintre variantele subconsensuale identificate în regiunea codificatoare a spike în secvența câinelui au fost identificate și în cel mai apropiat caz de referință uman intern. Luate împreună, secvența întregului genom, precum și analizele filogenetice și ale variantelor subconsensuale au indicat că virusul care a infectat animalul provenea dintr-un grup local de focare.

Cauza exactă a decesului nu a fost neapărat COVID-19, deoarece câinele avea un sistem imunitar compromis asociat cu masele hepatice și splenice, în afară de unele dintre simptomele clasice ale COVID-19, cum ar fi pneumonia, bronșiectazia și lipsa de oxigenare. Încărcătura mare de ARN din tamponul nazal a sugerat că este posibil ca câinele să fi împrăștiat virusul, provocând un risc de infectare a persoanelor susceptibile din împrejurimi.

Implicații


Studiul actual indică faptul că a existat o șansă destul de mare ca virusul să fie transmis de la gazdă la animal, deși motivele exacte ale morții rămân discutabile. Secvențele noi găsite la canin subliniază importanța depistării animalelor de companie pentru COVID-19 pentru a reduce ratele de transmitere în comunitatea din jur. Aceste secvențe ar putea foarte bine să fie piste în identificarea mai multor variante și a rolurilor lor în diferitele specii pe care le infectează.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend