Ce au de-a face probioticele cu pielea?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ești ferm credincios că un iaurt pe zi ține la distanță problemele intestinale? Veți fi fericiți să știți că aceeași filozofie prietenoasă cu microbii revoluționează lumea îngrijirii pielii. Ultimii câțiva ani au salutat o serie de ghiduri independente de îngrijire a pielii care se concentrează exclusiv pe susținerea microbiomului pielii. Chiar și nume mari precum Dior și Lancôme au făcut pasul în liniile de îngrijire a pielii cu microbiomi.

În primul rând, o reîmprospătare rapidă a conceptului microbiomului: Este „universul diferitelor microorganisme care coabitează în corpul nostru cu noi”, spune Richard Gallo, MD, dr. Gallo este un profesor distins și președintele fondator al departamentului de dermatologie de la Universitatea din California, San Diego. Cercetările sale se concentrează pe microbiomul pielii.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Fiecare zonă a corpului dvs. are propriul său microbiom unic de virusuri, ciuperci și bacterii (mai ales bune). Microbiomul din piele, cel mai mare organ din corpul tău, reglează inflamația și servește ca o barieră împotriva agenților patogeni, explică Mary-Margaret Kober, MD, FAAD, un dermatolog certificat de bord din Napoli, Florida. Unii microbi ai pielii sunt inofensivi sau benefici. Cercetările lui Gallo au descoperit că bacteriile bune ale pielii ajută la distrugerea bacteriilor patogene, cum ar fi Staphylococcus aureus rezistent la antibiotice.

„Bacteriile pot juca un rol important în promovarea sănătății pielii prin prevenirea infecțiilor din ce în ce mai grave”, spune Debra Jaliman, MD, medic dermatolog certificat din New York și autor al cărții „Skin Rules: Trade Secrets from a Top New York” Alți microbi pot avea efecte bune și rele. De exemplu, bacteriile Cutibacterium acnes vă pot ajuta pielea, spune Gallo. Prea multe, însă, pot declanșa acnee.

Inflamația cronică, stresul, modificările nivelurilor de pH ale pielii și dieta dvs., printre alți factori, pot crea un dezechilibru în microbi, spun Gallo și Jaliman. Când ecosistemul se dezechilibrează, poate duce la infecții sau afecțiuni ale pielii, cum ar fi acnee, eczeme și rozacee. Aici intervine îngrijirea pielii prin microbiom. Cercetările în creștere sugerează că produsele de îngrijire a pielii cu prebiotice, probiotice și postbiotice ajută la reechilibrarea microbilor sănătoși. Un microbiom echilibrat poate ajuta la reducerea eczemelor, acneei, a pielii uscate și chiar a ridurilor și a riscului de cancer de piele legat de deteriorarea UV.

Faptele

Probiotice, prebiotice și postbiotice pot ajuta la îmbunătățirea microbiomului pielii. „Nutrienții și mediul înconjurător fac diferența pentru ca un microb să poată supraviețui și poate influența ceea ce face un alt microb”, spune Gallo.

Probiotice

Probioticele sunt bacterii vii care susțin bacteriile sănătoase din corpul dvs., explică Gallo. „Știm că anumite bacterii sunt bune pentru noi și, atunci când le puneți pe pacienți, vedeți că bacteriile rele se sting”, spune el. Utilizarea probioticelor atât sub formă de pilule, cât și sub formă topică poate ajuta la prevenirea și tratarea afecțiunilor pielii, inclusiv eczeme, acnee, piele uscată și leziuni provocate de UV, spune Kober.

S-a demonstrat că anumite probiotice stimulează producția de ceramide sau lipide (grăsimi) pe piele care captează umezeala în piele și mențin nivelul de bacterii cauzatoare de acnee sub control. „Persoanele cu eczeme au niveluri mai scăzute de ceramide, deci înlocuirea acesteia poate fi foarte importantă”, spune Kober. Studiile sugerează că aplicarea produselor probiotice de îngrijire a pielii poate reduce focarele de acnee și poate controla pielea uscată și eczemele.

Mai multe studii mici, dar promițătoare, sugerează, de asemenea, că probioticele pot ajuta la combaterea îmbătrânirii pielii și chiar a cancerului de piele. PH-ul pielii crește odată cu înaintarea în vârstă, făcându-l mai uscat și lăsând să crească mai multe bacterii „rele”. Daunele UV cauzate de soare afectează, de asemenea, capacitatea pielii de a lupta împotriva radicalilor liberi, care sunt produse secundare normale ale proceselor noastre metabolice corporale care ne afectează celulele. Cercetările sugerează că unele probiotice hrănesc bacteriile sănătoase pentru a echilibra pH-ul pielii și pentru a proteja împotriva deteriorării radicalilor liberi. „Unele bacterii pot ajuta la prevenirea cancerelor de piele și ar putea schimba unele dintre felurile în care pielea crește, astfel încât să aibă un aspect mai sănătos”, spune Gallo.

Prebioticele

Gândiți-vă la prebiotice ca la îngrășământ pentru bacterii bune, spune Kober. Prebioticele sunt compuși nedigerabili care hrănesc și susțin bacteriile sănătoase și mențin bacteriile rele sub control. Deși sunt în mod obișnuit cunoscute sub numele de carbohidrați complexi, sursa de încredere în alimente, prebioticele sunt de fapt „orice este folosit pentru a modela mediul [microbian] și pentru a-l schimba într-un mod care promovează sănătatea”, spune Gallo.

Afecțiunile pielii, cum ar fi rozaceea și dermatita atopică, precum și medicamentele pentru acnee, cum ar fi retinoizii și peroxidul de benzoil, pot afecta funcția de barieră a pielii care protejează împotriva bacteriilor rele. Anumite prebiotice ajută la echilibrarea pH-ului pielii sau susțin funcția de barieră a pielii, care stimulează bacteriile sănătoase, spune Kober. În general, au existat mai puține cercetări științifice evaluate de către experți cu privire la produsele prebiotice topice decât îngrijirea probiotică a pielii, spune Kober. „Cred că în lumea îngrijirii pielii, nu în lumea medicamentelor, s-a lucrat mult”, spune Gallo. Acestea fiind spuse, fiecare produs de îngrijire a pielii care îmbunătățește pielea are probabil un beneficiu prebiotic, explică Gallo. Lipidele din cremele hidratante, de exemplu, susțin funcția de barieră a pielii și s-a dovedit că ajută la dezvoltarea bacteriilor sănătoase ale pielii.

Când folosești o cremă hidratantă obișnuită și pielea devine mai puțin uscată și roșie, „microbiomul tău se îmbunătățește. Știm că este adevărat ”, spune Gallo. „Într-un fel vă puteți gândi la un hidratant în sine, deja începe să exploateze conceptul de terapie prebiotică. Nu poți ajuta pielea și nici microbiomul. Sunt înrudite integral ”. Multe companii de îngrijire a pielii își reglează fin ingredientele, astfel încât acestea să fie la maximum benefice pentru bacteriile sănătoase, adaugă el.

Postbiotice

Postbioticele sunt subproduse de fermentație produse de bacterii care sunt bune pentru dvs., spune Gallo. Un exemplu este reprezentat de peptidele antimicrobiene sau aminoacizii cu lanț scurt care apar în mod natural în piele și îi cresc imunitatea și răspunsul la organismele dăunătoare. Un alt exemplu sunt acizii grași cu lanț scurt, care hrănesc microbi buni și sporesc absorbția de apă, sodiu și electroliți. „Chiar par să fie foarte importante pentru piele, iar corpul nu le poate face”, spune Gallo. Dacă bacteriile de pe piele nu produc suficienți acizi grași sau peptide, un produs local cu acizi grași îi poate da un impuls, spune Gallo.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend