Ce cauzează BPOC și cum se diagnostichează?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Majoritatea persoanelor cu BPOC au cel puțin 40 de ani și au cel puțin o istorie de fumat. Cu cât fumați mai multe produse din tutun, cu atât este mai mare riscul de BPOC. În plus față de fumul de țigară, de pipă și fumul pasiv pot provoca BPOC. Riscul dumneavoastră de BPOC este și mai mare dacă aveți astm și fumași.

Alte cauze

De asemenea, puteți dezvolta BPOC dacă sunteți expus la substanțe chimice și vapori la locul de muncă. Expunerea pe termen lung la poluarea aerului și inhalarea prafului poate provoca, de asemenea, BPOC. În țările în curs de dezvoltare, alături de fumul de tutun, casele sunt adesea slab ventilate, forțând familiile să respire fumul de la arderea combustibilului folosit pentru gătit și încălzire.

Poate exista o predispoziție genetică la dezvoltarea BPOC. Până la aproximativ 5% a persoanelor cu BPOC prezintă un deficit de proteină numită alfa-1-antitripsină. Această deficiență determină deteriorarea plămânilor și, de asemenea, poate afecta ficatul. Pot exista și alți factori genetici asociați.

Diagnosticarea BPOC

Nu există un singur test pentru BPOC. Diagnosticul se bazează pe simptome, un examen fizic și rezultatele testelor de diagnostic. Când vizitați medicul, asigurați-vă că menționați toate simptomele. Spuneți medicului dumneavoastră dacă:

  • ești fumător sau ai fumat în trecut
  • ești expus la iritații pulmonare la locul de muncă ești expus la o mulțime de fum pasiv
  • aveți un istoric familial de BPOC
  • aveți astm sau alte afecțiuni respiratorii
  • luați medicamente fără prescripție medicală

Examene și teste

În timpul examenului fizic, medicul dumneavoastră va folosi un stetoscop pentru a vă asculta plămânii în timp ce respirați. Pe baza tuturor acestor informații, medicul dumneavoastră poate comanda unele dintre aceste teste pentru a obține o imagine mai completă:

-Spirometria este un test neinvaziv pentru evaluarea funcției pulmonare. În timpul testului, respirați adânc și apoi suflați într-un tub conectat la spirometru.

-Testele imagistice, cum ar fi radiografia toracică sau tomografia computerizată. Aceste imagini pot oferi o privire detaliată asupra plămânilor, vaselor de sânge și inimii tale.

-Un test de gaze arteriale din sânge. Aceasta implică prelevarea unei probe de sânge dintr-o arteră pentru a vă măsura oxigenul din sânge, dioxidul de carbon și alte niveluri importante.

Aceste teste vă pot ajuta să determinați dacă aveți BPOC sau o afecțiune diferită, cum ar fi astmul bronșic, o boală pulmonară restrictivă sau insuficiența cardiacă. Aflați mai multe despre modul în care este diagnosticată BPOC.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend