Ce cauzează formarea calculilor în vezica biliară?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, situat în partea dreaptă a abdomenului, chiar sub ficat. Vezica biliară deține un lichid digestiv numit bilă care este eliberat în intestinul subțire.
Pietrele biliare variază de la dimensiuni mici ca un bob de nisip până la dimensiuni mari ca o minge de golf. Unii oameni dezvoltă o singură piatră biliară, în timp ce alții dezvoltă multe pietre biliare în același timp.
Persoanele care prezintă simptome din calculii biliari necesită de obicei o intervenție chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare. Calculii biliari care nu provoacă semne și simptome nu necesită de obicei tratament.

Simptome
Calculii biliari nu pot provoca semne sau simptome. Dacă o piatră biliară se depune într-un canal și provoacă un blocaj, semnele și simptomele rezultate pot include:

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Durere bruscă și cu intensificare rapidă în porțiunea dreaptă sus a abdomenului
Durere bruscă și cu intensificare rapidă în centrul abdomenului, chiar sub stern
Dureri de spate între omoplați
Durere în umărul drept
Greață sau vărsături
Durerea poate dura câteva minute până la câteva ore.

Când să vedeți un medic
Faceți o întâlnire cu medicul dumneavoastră dacă aveți semne sau simptome care vă îngrijorează.

Căutați îngrijire imediată dacă dezvoltați semne și simptome ale unei complicații grave a calculilor biliari, cum ar fi:
Durerea abdominală este atât de intensă încât nu puteți sta liniștit sau găsi o poziție confortabilă
Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)
Febră mare cu frisoane

Cauze
Nu este clar ce cauzează formarea calculilor biliari. Medicii cred că pot rezulta calculi biliari atunci când:
Bila dvs. conține prea mult colesterol. În mod normal, bila dvs. conține suficiente substanțe chimice pentru a dizolva colesterolul excretat de ficat. Dar dacă ficatul tău elimină mai mult colesterol decât poate dizolva bila, excesul de colesterol se poate agrega în cristale și în cele din urmă în pietre.
Bila dvs. conține prea multă bilirubină. Bilirubina este o substanță chimică produsă atunci când corpul tău descompune celulele roșii din sânge. Anumite afecțiuni determină ficatul să producă prea multă bilirubină, inclusiv ciroză hepatică, infecții ale tractului biliar și anumite afecțiuni ale sângelui. Excesul de bilirubină contribuie la formarea calculilor biliari.
Vezica biliară nu se golește corect. Dacă vezica biliară nu se golește complet sau suficient de des, bila poate deveni foarte concentrată, contribuind la formarea calculilor biliari.


Tipuri de calculi biliari
Tipurile de calculi biliari care se pot forma în vezica biliară includ:

Calculii formaţi din colesterol. Cel mai frecvent tip de calculi biliari, numit calculi biliari colesterolici, apare adesea de culoare galbenă. Aceste calculi biliari sunt compuși în principal din colesterol nedizolvat, dar pot conține alte componente.
Calculi pigmentari. Aceste pietre maro închis sau negru se formează atunci când bila dvs. conține prea multă bilirubină.


Factori de risc
Factorii care vă pot crește riscul de calculi biliari includ:
Sexul feminin
Vârsta de 40 de ani sau mai mult
Supraponderabilitatea
Obezitatea
Sedentarismul
Sarcina
O dietă bogată în grăsimi
O dietă bogată în colesterol
O dietă săracă în fibre
Istoric familial de calculi biliari
Diabetul
Anumite afecțiuni ale sângelui, cum ar fi anemia falciformă sau leucemia
Pierderea în greutate foarte rapidă
Medicamente care conțin estrogen, cum ar fi contraceptivele orale sau medicamentele pentru terapia hormonală
Bolile de ficat

Complicațiile calculilor biliari pot include:
Inflamația vezicii biliare. O piatră biliară care se găsește în gâtul vezicii biliare poate provoca inflamația vezicii biliare (colecistită). Colecistita poate provoca dureri severe și febră.
Blocarea căii biliare comune. Calculii biliari pot bloca tuburile (conductele) prin care bila curge din vezica biliară sau din ficat în intestinul subțire. Pot rezulta dureri severe, icter și infecții ale căilor biliare.
Blocarea canalului pancreatic. Canalul pancreatic este un conduct care trece de la pancreas și se conectează la canalul biliar comun chiar înainte de a intra în duoden. Sucurile pancreatice, care ajută la digestie, curg prin canalul pancreatic.

O piatră biliară poate provoca un blocaj al canalului pancreatic, care poate duce la inflamația pancreasului (pancreatită). Pancreatita provoacă dureri abdominale intense, constante și necesită de obicei spitalizare.
Cancerul vezicii biliare. Persoanele cu antecedente de calculi biliari au un risc crescut de cancer al vezicii biliare. Dar cancerul vezicii biliare este foarte rar, deci, chiar dacă riscul de cancer este crescut, probabilitatea de cancer al vezicii biliare este încă foarte mică.


Prevenirea
Puteţi reduce riscul de calculi biliari dacă:
Nu săriţi peste mese. Încercați să vă respectați orele de masă obișnuite în fiecare zi. Omiterea meselor sau postul alimentar poate crește riscul de calculi biliari.
Slăbiti încet. Dacă trebuie să slăbești, mergi încet. Pierderea rapidă în greutate poate crește riscul de calculi biliari. Scopul este de a pierde 0.5-1kg pe săptămână.
Mâncaţi mai multe alimente bogate în fibre. Includeți mai multe alimente bogate în fibre în dieta dvs., cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale.
Mențineți o greutate sănătoasă. Obezitatea și supraponderalitatea cresc riscul de calculi biliari. Lucrați pentru a obține o greutate sănătoasă prin reducerea numărului de calorii pe care le consumați și creșterea activităţii fizice. Odată ce ați obținut o greutate sănătoasă, lucrați pentru a menține această greutate continuând dieta sănătoasă și continuând să faceți mișcare.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend