Ce complicaţii pot apărea când avem gripă?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cele mai multe cazuri de gripă sunt necomplicate și se rezolvă spontan. Dar există unele complicații ale infecției și exacerbări ale unor afecțiuni existente, la care trebuie să fiți atenți. Acestea includ:

Astmul. Acesta se poate agrava (temporar). Dacă respirația rămâne dificilă în ciuda utilizării din ce în ce mai dese a inhalatorului, consultați-vă medicul.

Crup, sau laringo-traheo-bronșită. Această afecțiune, caracterizată printr-o tuse “lătrătoare”, apare la copii și poate fi declanșată de o infecție gripală.

Convulsiile febrile. În orice boală asociată cu febră, copiii cu vârste cuprinse între șase luni și cinci ani pot prezenta ocazional scurte crize, sau convulsii. Acest lucru nu este același lucru cu epilepsia și se rezolvă spontan odată ce trece boala.

Infecții bacteriene secundare la nivelul plămânilor (pneumonie), al urechii medii (otită medie, frecventă la copii) și al sinusurilor (sinuzită). Acest lucru se datorează faptului că afectarea căilor respiratorii de către virusul gripal poate permite bacteriilor să se instaleze. Istoricul este de obicei unul de infecție gripală anterioară care începe să se amelioreze, urmată de o recidivă și de simptome în zona afectată, inclusiv dureri de ureche, dureri sinusale sau tuse și producție de spută. Astfel de “suprainfecții” bacteriene necesită de obicei tratament cu antibiotice.

Pneumonie virală. Aceasta apare atunci când virusul însuși provoacă leziuni ale țesutului pulmonar, ceea ce duce la o agravare a dificultăților de respirație, tuse uscată și, în cazuri grave, confuzie și o decolorare albăstruie a pielii din cauza nivelului scăzut de oxigen din sânge. Pneumonia virală este mai puțin frecventă decât cea bacteriană, dar este extrem de gravă. De obicei, pacientul trebuie să fie conectat la un ventilator, iar afecțiunea este frecvent fatală.

Sindromul Reye. Această afecțiune rară, dar potențial fatală, apare la copiii cu vârsta de până la 15 ani și este declanșată de infecțiile cu virusul gripal B sau cu virusul care provoacă varicelă. Ea duce la umflarea creierului și la acumularea anormală de grăsime în ficat. De asemenea, produce somnolență, inactivitate sau comportament irațional. Remediile care conțin aspirină nu trebuie administrate copiilor sub 15 ani, deoarece pot crește riscul de apariție a sindromului Reye.

Inflamație a mușchilor (miozită), uneori inclusiv a inimii (miocardita). Aceasta poate urma uneori infecției cu gripă, în special la copii. Mușchii devin sensibili, cel mai vizibil la nivelul picioarelor, iar dacă este implicată inima pot apărea palpitații, dificultăți de respirație, disconfort toracic și puls rapid. Aceste stări se rezolvă de obicei spontan, dar pot fi agravate de exercițiile fizice. Prin urmare, este indicat să vă odihniți complet până la dispariția simptomelor gripei.

Avort spontan. Rareori, o criză severă de gripă poate declanșa un avort spontan.

Probleme neurologice. Foarte rar, infecția cu gripă poate duce la probleme ale sistemului nervos, inclusiv encefalită virală și postvirală (inflamație la nivelul creierului) și o afecțiune care provoacă slăbiciune musculară, cunoscută sub numele de sindromul Guillain-Barre.

Insuficiență renală. Deshidratarea cauzată de un aport insuficient de lichide poate fi suficientă pentru a provoca insuficiență renală (renală) la unele persoane, în special dacă acestea au o boală renală preexistentă. Cu toate acestea, acest lucru este de obicei reversibil prin rehidratare.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend