Ce e glanda…tiroidă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Te știi ” cu glanda “? Știi despre ce glandă e vorba?

În corpul nostru, ei bine, există mai multe astfel de glande. Patologia cea mai comună este, într-adevăr, cea a tiroidei, care este de regulă cunoscută popular drept “glanda” care provoacă o grămadă de boli și îngrășat excesiv fără niciun sens. Însă tot glande sunt și paratiroidele, hipofiza, suprarenalele.

Noțiunea de glandă endocrină presupune un organ care secretă și eliberează în circulație hormoni.

Tiroida este una dintre ele, este situată la baza gâtului, deasupra traheei, și este alcătuită din doi lobi uniți printr-un istm. Ea influențează modul în care acționează multiple țesuturi și organe și poate da de la patologie cardiacă la afectarea pielii și oaselor. Hormonii pe care îi secretă, 3 la număr ( tiroxina, triiodotironina și calcitonina) influențează multiple procese și metabolisme, printre care:

  • intervine în metabolismele intermediare, precum sinteza proteinelor și reglarea nivelului de grăsimi în sânge
  • intervine în creștere și dezvoltare, la copii
  • controlează termogeneza, adică producerea căldurii de către organism
  • intervine în sănătatea sistemului nervos
  • reglarea pulsului și tensiunii arteriale
  • reglarea respirației
  • menținerea tonusului muscular
  • controlul greutății

Principalele boli pe care le dă afectarea tiroidei sunt date fie de producția în exces de hormoni (hipertiroidism) fie manifestate prin insuficiența acestora (hipotiroidism

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend