Ce este acromegalia?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Acromegalia este o tulburare hormonală care se dezvoltă atunci când glanda pituitară produce prea mult hormon de creștere la vârsta adultă.

Atunci când aveți prea mult hormon de creștere, oasele cresc în dimensiune. În copilărie, acest lucru duce la creșterea înălțimii și se numește gigantism. Dar la vârsta adultă, nu se produce o modificare a înălțimii. În schimb, creșterea dimensiunii oaselor se limitează la oasele mâinilor, picioarelor și feței și se numește acromegalie.

Deoarece acromegalia este neobișnuită, iar schimbările fizice se produc lent, pe parcursul mai multor ani, afecțiunea durează uneori mult timp pentru a fi recunoscută. Netratate, nivelurile ridicate ale hormonului de creștere pot afecta și alte părți ale corpului, în afară de oasele dumneavoastră. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate grave, uneori chiar amenințătoare de viață. Dar tratamentul vă poate reduce riscul de complicații și vă poate îmbunătăți semnificativ simptomele.

Simptomele acromegaliei

Un semn comun al acromegaliei este reprezentat de mâinile și picioarele mărite. De exemplu, este posibil să observați că nu mai puteți să vă puneți inelele care înainte vă încăpeau și că mărimea pantofilor a crescut progresiv.

Acromegalia poate provoca, de asemenea, modificări graduale ale formei feței dumneavoastră, cum ar fi maxilarul inferior proeminent și osul sprâncenelor, un nas mărit, buze îngroșate și o distanță mai mare între dinți.

Deoarece acromegalia tinde să progreseze lent, este posibil că semnele timpurii să nu fie evidente timp de ani de zile. Uneori, oamenii observă schimbările fizice doar prin compararea fotografiilor vechi cu cele mai noi.

În general, semnele și simptomele acromegaliei tind să varieze de la o persoană la alta și pot include oricare dintre următoarele:

 • Mâini și picioare mărite
 • Trăsături faciale mărite, inclusiv oasele faciale, buzele, nasul și limba
 • Piele aspră, uleioasă și îngroșată
 • Transpirație excesivă și miros corporal
 • Mici excrescențe ale țesutului cutanat (etichete cutanate)
 • Oboseală și slăbiciune articulară sau musculară
 • Durere și mobilitate limitată a articulațiilor
 • O voce mai profundă, răgușită, din cauza corzilor vocale și a sinusurilor mărite
 • Sforăit sever din cauza obstrucției căilor respiratorii superioare
 • Probleme de vedere
 • Dureri de cap, care pot fi persistente sau severe
 • Neregularități ale ciclului menstrual la femei
 • Disfuncție erectilă la bărbați

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend