Ce este ADN-ul, mai exact?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


ADN, sau acidul dezoxiribonucleic, este materialul ereditar al oamenilor și al aproape tuturor celorlalte organisme. Aproape fiecare celulă din corpul unei persoane are același ADN. Cea mai mare parte a ADN-ului se află în nucleul celulei (unde se numește ADN nuclear), dar o cantitate mică de ADN poate fi găsită și în mitocondrii (unde se numește ADN mitocondrial). Mitocondriile sunt structuri din interiorul celulelor care transformă energia din alimente într-o formă pe care celulele o pot utiliza.

Informațiile din ADN sunt stocate sub forma unui cod alcătuit din patru baze chimice: adenină (A), guanină (G), citozină (C) și timină (T). ADN-ul uman este alcătuit din aproximativ 3 miliarde de baze, iar peste 99 la sută dintre aceste baze sunt aceleași la toți oamenii. Ordinea, sau secvența acestor baze determină informațiile disponibile pentru construirea și menținerea unui organism, similar modului în care literele alfabetului apar într-o anumită ordine pentru a forma cuvinte și propoziții.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Bazele ADN se împerechează între ele, A cu T și C cu G, pentru a forma unități numite perechi de baze. Fiecare bază este, de asemenea, atașată de o moleculă de zahăr și de o moleculă de fosfat. Împreună, o bază, un zahăr și un fosfat se numesc nucleotide. Nucleotidele sunt dispuse în două șiruri lungi care formează o spirală numită dublu helix. Structura dublei elice este oarecum asemănătoare unei scări, perechile de baze formând treptele scării, iar moleculele de zahăr și fosfat formând piesele laterale verticale ale scării.

O proprietate importantă a ADN-ului este aceea că se poate replica sau poate face copii ale sale. Fiecare fir de ADN din dubla elice poate servi drept model pentru duplicarea secvenței de baze. Acest lucru este esențial atunci când celulele se divid, deoarece fiecare nouă celulă trebuie să aibă o copie exactă a ADN-ului prezent în vechea celulă.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend