Ce este astigmatismul?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Astigmatismul este o imperfecțiune frecventă și, în general, tratabilă a curburii ochiului, care provoacă vedere încețoșată de la distanță și de aproape.

Astigmatismul apare atunci când fie suprafața frontală a ochiului (corneea), fie cristalinul din interiorul ochiului are curburi nepotrivite. În loc să aibă o singură curbură, ca o minge rotundă, suprafața este în formă de ou. Acest lucru provoacă o vedere încețoșată la toate distanțele.

Astigmatismul este adesea prezent la naștere și poate apărea în combinație cu miopia sau hipermetropia. Adesea, nu este suficient de pronunțat pentru a necesita măsuri de corecție. Atunci când este, opțiunile de tratament sunt lentilele corectoare sau intervenția chirurgicală.

Simptome


Semnele și simptomele astigmatismului pot include:

  • Vedere încețoșată sau distorsionată
  • Oboseală sau disconfort la nivelul ochilor
  • Dureri de cap
  • Dificultăți în ceea ce privește vederea nocturnă
  • Strâmbarea ochilor

Este posibil ca copiii să nu-și dea seama că vederea lor este încețoșată, așa că trebuie să fie supuși unui test de depistare a bolilor oculare și să fie testați de către un pediatru, un oftalmolog, un optometrist sau un alt specialist calificat la următoarele vârste și intervale:

  • În timpul perioadei de nou-născut
  • La vizitele anuale, pentru copii sănătoși, până când ajung la vârsta școlară
  • În timpul perioadei școlare, la fiecare 1-2 ani, la vizitele copilului sănătos, la medicul oftalmolog sau prin intermediul screening-urilor școlare sau publice

Cauze


Ochiul are două structuri cu suprafețe curbe care îndoaie (refractează) lumina pe retină, care realizează imaginile:

  • Corneea, suprafața frontală clară a ochiului împreună cu filmul lacrimal
  • Cristalinul, o structură transparentă din interiorul ochiului care își schimbă forma pentru a ajuta ochiul să focalizeze asupra obiectelor apropiate


Într-un ochi perfect format, fiecare dintre aceste elemente are o curbură rotundă, ca suprafața unei mingi netede. O cornee sau o lentilă cu o astfel de curbură îndoaie (refractează) în mod egal toată lumina care intră pentru a realiza o imagine bine focalizată direct pe retină, în partea din spate a ochiului.

O eroare de refracție


Dacă fie corneea, fie cristalinul are o formă de ou cu două curburi nepotrivite, razele de lumină nu sunt îndoite la fel, ceea ce înseamnă că se formează două imagini diferite. Aceste două imagini se suprapun sau se combină și au ca rezultat o vedere încețoșată. Astigmatismul este un tip de eroare de refracție.

Astigmatismul apare atunci când corneea sau cristalinul este curbat mai abrupt într-o direcție decât în alta. Aveți astigmatism cornean dacă corneea dumneavoastră are curburi nepotrivite. Aveți astigmatism lenticular dacă cristalinul dumneavoastră are curbe nepotrivite.

Oricare dintre cele două tipuri de astigmatism poate provoca vedere încețoșată. Vederea încețoșată poate apărea mai mult într-o singură direcție: pe orizontală, pe verticală sau pe diagonală.

Astigmatismul poate fi prezent de la naștere sau poate apărea după o leziune oculară, o boală sau o intervenție chirurgicală. Astigmatismul nu este cauzat sau înrăutățit de cititul în lumină slabă, de statul prea aproape de televizor sau de strâmbatul din ochi.

Alte erori de refracție


Astigmatismul poate apărea în combinație cu alte erori de refracție, care includ:

Miopie. Aceasta apare atunci când corneea este curbată prea mult sau când ochiul este mai lung decât de obicei. În loc să fie focalizată cu precizie pe retină, lumina este focalizată în fața retinei, ceea ce face ca obiectele îndepărtate să pară neclare.
Hipermetropie . Aceasta apare atunci când corneea este curbată prea puțin sau când ochiul este mai scurt decât de obicei. Efectul este opusul miopiei. Atunci când ochiul este într-o stare de relaxare, lumina nu ajunge niciodată să se focalizeze în partea din spate a ochiului, ceea ce face ca obiectele apropiate să pară neclare.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend