Astmul este o afecțiune pulmonară cronică determinată de inflamația reversibilă a căilor aeriene, care se manifestă prin dificultate în respirație (limitarea fluxului de aer), având ca principale simptome:

  • dispnee (dificultate în respirație) ce poate apărea în crize cu senzație de sufocare
  • tuse, în special noaptea sau dimineața la trezire
  • șuierat în timpul expirului (wheezing)
  • senzația de constricție, de apăsare în piept, lipsa de aer

„Astm” este un cuvânt grecesc antic, care înseamnă „respirație scurtă” și, după cum sugerează și numele, principala manifestare este senzația de sete de aer, lipsă de aer, sufocare.

Atunci când căile aeriene se inflamează cronic, acestea pot deveni sensibile la alergenii și iritanții de mediu inhalați, care pot declanșa astmul. Ca factori de mediu pot fi incriminați polenul și diverși alergeni din aer, mucegaiul, substanțe iritante, animalele de companie, poluarea și fumul de țigară. Efortul fizic poate fi, de asemenea, un factor declanșator al astmului, precum și aerul rece, infecțiile respiratorii virale ( foarte des asociate crizelor de astm), anumite alimente, sau diverse substanțe la care persoana poate fi expusă la locul de muncă.

Bărbații sunt mai frecvent afectați decât femeile, în Europa, 30 de milioane de persoane suferă de astm, cu o prevalență crescută printre copii. Poate apărea la orice vârstă, dar frecvent se manifestă încă din copilărie, existând și o predispoziție genetică, în special la părinții cunoscuți cu astm sau diferite alergii/ atopii, și, foarte important, FUMATUL în timpul sarcinii sau în preajma copilului este des asociat.  Astmul poate fi mortal, atât în copilărie, cât și la adulți. Consultă medicul dacă ai simptome de acest gen, căci tratamentul este indispensabil. Este un tratament pe viață, astmul nu poate fi vindecat ci doar ținut sub control prin tratament inhalator și vizite frecvente la medicul pneumolog.

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.