Ce este astmul?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Astmul este o afecțiune pulmonară cronică determinată de inflamația reversibilă a căilor aeriene, care se manifestă prin dificultate în respirație (limitarea fluxului de aer), având ca principale simptome:

  • dispnee (dificultate în respirație) ce poate apărea în crize cu senzație de sufocare
  • tuse, în special noaptea sau dimineața la trezire
  • șuierat în timpul expirului (wheezing)
  • senzația de constricție, de apăsare în piept, lipsa de aer

„Astm” este un cuvânt grecesc antic, care înseamnă „respirație scurtă” și, după cum sugerează și numele, principala manifestare este senzația de sete de aer, lipsă de aer, sufocare.

Atunci când căile aeriene se inflamează cronic, acestea pot deveni sensibile la alergenii și iritanții de mediu inhalați, care pot declanșa astmul. Ca factori de mediu pot fi incriminați polenul și diverși alergeni din aer, mucegaiul, substanțe iritante, animalele de companie, poluarea și fumul de țigară. Efortul fizic poate fi, de asemenea, un factor declanșator al astmului, precum și aerul rece, infecțiile respiratorii virale ( foarte des asociate crizelor de astm), anumite alimente, sau diverse substanțe la care persoana poate fi expusă la locul de muncă.

Bărbații sunt mai frecvent afectați decât femeile, în Europa, 30 de milioane de persoane suferă de astm, cu o prevalență crescută printre copii. Poate apărea la orice vârstă, dar frecvent se manifestă încă din copilărie, existând și o predispoziție genetică, în special la părinții cunoscuți cu astm sau diferite alergii/ atopii, și, foarte important, FUMATUL în timpul sarcinii sau în preajma copilului este des asociat.  Astmul poate fi mortal, atât în copilărie, cât și la adulți. Consultă medicul dacă ai simptome de acest gen, căci tratamentul este indispensabil. Este un tratament pe viață, astmul nu poate fi vindecat ci doar ținut sub control prin tratament inhalator și vizite frecvente la medicul pneumolog.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend