Ce este bilirubina?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un test de bilirubină măsoară cantitatea de bilirubină din sângele tău. Este folosit pentru a ajuta la găsirea cauzei unor afecțiuni precum icterul, anemia și bolile hepatice.

Bilirubina este un pigment galben-portocaliu care apare în mod normal atunci când o parte din celulele roșii din sângele tău se descompune. Ficatul tău ia bilirubina din sânge și îi modifică compoziția chimică astfel încât cea mai mare parte a acesteia este eliminată prin scaun sub formă de bilă.

Dacă nivelul de bilirubină este mai mare decât în mod normal, este un semn că fie celulele roșii din sânge se descompun într-un ritm neobișnuit, fie că ficatul nu descompune deșeurile în mod corespunzător și nu elimină bilirubina din sânge.

O altă variantă este că există o problemă undeva de-a lungul căii care scoate bilirubina din ficat și o duce în scaunul tău.

De ce faci acest test?
La copii și adulți, medicii îl folosesc pentru a diagnostica și monitoriza bolile ficatului și ale căilor biliare. Acestea includ ciroza, hepatita și calculii biliari.

De asemenea, vă va ajuta să determinați dacă aveți talasemie sau alte afecțiuni care cauzează anemie hemolitică. Aceasta este o afecțiune în care celulele roșii din sânge sunt distruse mai repede decât sunt produse.

Nivelurile ridicate de bilirubină pot provoca îngălbenirea pielii și a ochilor, o afecțiune pe care medicii o numesc icter.

Nivelurile ridicate de bilirubină sunt frecvente la nou-născuți. Medicii folosesc vârsta nou-născutului și tipul și nivelurile de bilirubină pentru a determina dacă este necesar un tratament.

Cine ar trebui să îl primească? Cine nu ar trebui să o facă?
Medicul poate solicita un test de bilirubină dacă:

Ai semne de icter
Ai anemie sau un nivel scăzut de globule roșii în sânge
S-ar putea să ai o reacție toxică la medicamente
Ai un istoric de consum excesiv de alcool
Ai fost expus la virusurile hepatice
Ai ciroză
De asemenea, s-ar putea să îţi testezi bilirubina dacă ai simptome precum:

Urină închisă la culoare
Greață și vărsături
Dureri abdominale sau umflături abdominale
Scaune de culoare argiloasă
Oboseală

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend