Ce este boala Crohn?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala Crohn este un tip de boală inflamatorie intestinală (IBD). Potrivit 780.000 de americani au această afecțiune, conform Fundației Crohn & Colitis of America (CCFA).

Cercetătorii nu sunt siguri cum debutează, care este cauza exactă, cine este cel mai susceptibil să o dezvolte sau cum să o gestioneze cel mai bine. În ciuda progreselor majore ale tratamentului în ultimele 3 decenii, nu există încă niciun remediu care să ducă la vindecare completă.

Boala Crohn apare cel mai frecvent în intestinul subțire și în colon. Poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal (GI), de la gură la anus. Poate implica anumite părți ale tractului gastro-intestinal, în mod discontinuu, cu porțiuni neafectate.

Gama de severitate pentru Crohn este ușoară până la debilitantă. Simptomele variază și se pot schimba în timp. În cazurile severe, boala poate duce la apariția unor erupții și complicații care pun viața în pericol.

Simptomele bolii Crohn

Simptomele bolii Crohn se dezvoltă adesea treptat. Anumite simptome pot de asemenea să se înrăutățească în timp. Deși este posibil, este rar ca simptomele să se dezvolte brusc și dramatic. Cele mai cunoscute și frecvente simptome ale bolii Crohn pot include:

 • diaree
 • crampe abdominale
 • sânge în scaun
 • febră
 • oboseală, astenie marcată
 • pierderea poftei de mâncare
 • pierdere în greutate
 • senzația de plenitudine intestinală cu mișcări frecvente și importante ale intestinelor
 • senzația de defecație imperioasă

Uneori este posibil să confundați aceste simptome cu cele ale unei alte afecțiuni, cum ar fi otrăvirea alimentară, indigestia sau o alergie. Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră dacă oricare dintre aceste simptome persistă.

Simptomele pot deveni mai severe pe măsură ce boala progresează. Simptomele mai supărătoare pot include:

 • o fistula perianală, care provoacă durere și drenaj în apropierea anusului
 • ulcerații care pot apărea oriunde de la nivelul gurii la anus
 • inflamația articulațiilor și a pielii
 • dificultăți de respirație sau scăderea capacității de exercițiu datorită anemiei

Detectarea timpurie și diagnosticul vă pot ajuta să evitați complicațiile severe și vă permit să începeți tratamentul devreme.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend