Ce este boala lupus?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Lupusul este o boală care apare atunci când sistemul imunitar al organismului dumneavoastră atacă propriile țesuturi și organe (boală autoimună). Inflamația cauzată de lupus poate afecta multe sisteme diferite ale corpului, inclusiv articulațiile, pielea, rinichii, celulele sanguine, creierul, inima și plămânii.

Lupusul poate fi dificil de diagnosticat, deoarece semnele și simptomele sale le imită adesea pe cele ale altor afecțiuni. Cel mai distinctiv semn al lupusului, o erupție facială care seamănă cu aripile unui fluture care se desfășoară pe ambii obraji, apare în multe cazuri de lupus, dar nu în toate.

Unele persoane se nasc cu o tendință spre dezvoltarea lupusului, care poate fi declanșată de infecții, anumite medicamente sau chiar de lumina soarelui. Deși nu există un tratament pentru lupus, tratamentele pot ajuta la controlul simptomelor.

Simptomele

Nu există două cazuri de lupus care să fie exact la fel. Semnele și simptomele pot apărea brusc sau se pot dezvolta lent, pot fi ușoare sau severe și pot fi temporare sau permanente. Majoritatea persoanelor cu lupus au o boală ușoară, caracterizată prin episoade, numite crize, când semnele și simptomele se agravează pentru o perioadă, apoi se ameliorează sau chiar dispar complet pentru o perioadă.

Semnele și simptomele lupusului pe care le experimentați vor depinde de sistemele corpului afectate de boală. Cele mai frecvente semne și simptome includ:

 • Oboseală
 • Febră
 • Dureri articulare, rigiditate și umflături
 • Erupție în formă de fluture pe față care acoperă obrajii și podul naşului său erupții cutanate în altă parte a corpului
 • Leziuni ale pielii care apar sau se agravează odată cu expunerea la soare
 • Degete de la mâini și de la picioare care devin albe sau albastre atunci când sunt expuse la frig sau în timpul perioadelor stresante
 • Dificultăți de respirație
 • Dureri în piept
 • Ochi uscați
 • Dureri de cap, confuzie și pierderi de memorie

Cauzele bolii lupus

Fiind o boală autoimună, lupusul apare atunci când sistemul dumneavoastră imunitar atacă țesuturile sănătoase din organism. Este probabil ca lupusul să fie rezultatul unei combinații de genetică și mediu.

Se pare că persoanele cu o predispoziție moștenită pentru lupus pot dezvolta boala atunci când intră în contact cu ceva din mediul înconjurător care poate declanșa lupusul. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, cauza lupusului este necunoscută. Unii potențiali factori declanșatori includ:

 • Lumina soarelui. Expunerea la soare poate aduce leziuni cutanate de lupus sau poate declanșa un răspuns intern la persoanele predispuse.
 • Infecțiile. Faptul de a avea o infecție poate iniția lupusul sau poate provoca o recidivă la unele persoane.
 • Medicamentele. Lupusul poate fi declanșat de anumite tipuri de medicamente pentru tensiune arterială, medicamente anti-convulsivante și antibiotice. Persoanele care au lupus indus de medicamente se ameliorează, de obicei, atunci când încetează să mai ia medicamentele. Rareori, simptomele pot persista chiar și după ce medicamentul este oprit.
 • Factori de risc

Factorii care vă pot crește riscul de lupus includ:

 • Sexul dumneavoastră. Lupusul este mai frecvent la femei.
 • Vârsta. Deși lupusul afectează persoane de toate vârstele, este cel mai adesea diagnosticat între 15 și 45 de ani.
 • Rasa. Lupusul este mai frecvent la afro-americani, hispanici și asiatici americani.

Complicații

Inflamația cauzată de lupus poate afecta multe zone ale corpului, inclusiv:

 • Rinichii. Lupusul poate provoca leziuni renale grave, iar insuficiența renală este una dintre principalele cauze de deces în rândul persoanelor cu lupus.
 • Creierul și sistemul nervos central. Dacă creierul dumneavoastră este afectat de lupus, puteți avea dureri de cap, amețeli, modificări de comportament, probleme de vedere și chiar accidente vasculare cerebrale sau convulsii. Multe persoane cu lupus se confruntă cu probleme de memorie și pot avea dificultăți în a-și exprima gândurile.
 • Sângele și vasele de sânge. Lupusul poate duce la probleme de sânge, inclusiv un număr redus de globule roșii sănătoase (anemie) și un risc crescut de sângerare sau de coagulare a sângelui. De asemenea, poate provoca inflamarea vaselor de sânge.
 • Plămâni. Faptul că aveți lupus crește șansele de a dezvolta o inflamație a mucoasei cavității toracice, ceea ce poate face ca respirația să fie dureroasă. Sângerarea în plămâni și pneumonia sunt, de asemenea, posibile.
 • Inima. Lupusul poate provoca o inflamație a mușchiului cardiac, a arterelor sau a membranei inimii. Riscul de boli cardiovasculare și de atac de cord crește și el foarte mult.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend