Ce este boala Wilson şi cum este diagnosticată?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate între 5 și 35 de ani, dar poate afecta și persoane mai tinere și mai în vârstă.

Cuprul joacă un rol cheie în dezvoltarea nervilor sănătoși, a oaselor, a colagenului și a pigmentului pielii (melanina). În mod normal, cuprul este absorbit din alimente, iar excesul este excretat printr-o substanță produsă în ficat (bila).

Dar la persoanele cu boala Wilson, cuprul nu este eliminat în mod corespunzător, în schimb, se acumulează, posibil până la un nivel care pune viața în pericol. Atunci când este diagnosticată la timp, boala Wilson poate fi tratată, iar multe persoane cu această afecțiune duc o viață normală.

Diagnosticarea bolii Wilson poate fi o provocare, deoarece semnele și simptomele sale sunt adesea greu de distins de cele ale altor boli hepatice, cum ar fi hepatită. De asemenea, simptomele pot evolua în timp. Modificările comportamentale care apar treptat pot fi deosebit de greu de legat de boala Wilson.

Medicii se bazează pe o combinație de simptome și pe rezultatele testelor pentru a pune diagnosticul. Testele și procedurile folosite pentru a diagnostica boala Wilson includ:

Teste de sânge și de urină. Analizele de sânge pot monitoriza funcția ficatului și pot verifica nivelul unei proteine care leagă cuprul în sânge (ceruloplasmina) și nivelul de cupru din sângele dumneavoastră. De asemenea, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să măsoare cantitatea de cupru excretată în urină pe parcursul unei perioade de 24 de ore.

Examinarea ochilor. Cu ajutorul unui microscop cu o sursă de lumină de mare intensitate (lampă cu fantă), un oftalmolog vă verifică ochii pentru a vedea dacă nu aveți inele Kayser-Fleischer, care este cauzat de excesul de cupru în ochi. Boala Wilson este, de asemenea, asociată cu un tip de cataractă, numită cataractă floarea-soarelui, care poate fi observată la un examen oftalmologic.

Recoltarea unei mostre de țesut hepatic pentru testare (biopsie). Medicul dumneavoastră introduce un ac subțire prin piele, în ficat și extrage o mică mostră de țesut. Un laborator testează țesutul pentru a detecta excesul de cupru.

Testarea genetică. Un test de sânge poate identifica mutațiile genetice care cauzează boala Wilson. Cunoașterea mutațiilor din familia dumneavoastră le permite medicilor să depisteze frații și să înceapă tratamentul înainte de apariția simptomelor.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend