Ce este BPOC?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala pulmonară obstructivă cronică, denumită în mod obișnuit BPOC, este un grup de boli pulmonare progresive. Cele mai frecvente dintre aceste boli sunt emfizemul și bronșita cronică. Multe persoane cu BPOC au ambele condiții. Emfizemul distruge încet sacii de aer din plămâni (alveolele), ceea ce interferează cu fluxul de aer. Bronșita provoacă inflamație și îngustarea tuburilor bronșice, ceea ce permite acumularea mucusului. Se estimează că aproximativ 30 de milioane de oameni din Statele Unite au BPOC. Jumătate nu știu că o au. Netratată, BPOC poate duce la o progresie mai rapidă a bolilor, probleme cardiace și agravarea infecțiilor respiratorii.

Care sunt simptomele BPOC?

BPOC îngreunează respirația. Simptomele pot fi ușoare la început, începând cu tuse intermitentă și dificultăți de respirație. Pe măsură ce progresează, simptomele pot deveni mai constante până acolo unde poate deveni din ce în ce mai dificil să respiri. Este posibil să aveți respirație șuierătoare și dureri/ constricție în piept sau să aveți o producție excesivă de spută. Unele persoane cu BPOC au exacerbări acute, care sunt apariții ale simptomelor severe.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Simptome timpurii

La început, simptomele BPOC pot fi destul de ușoare. S-ar putea să le confundați cu o răceală. Simptomele timpurii includ: dificultăți de respirație ocazionale, mai ales după efort tuse ușoară, dar recurentă, trebuie să vă curățați gâtul des, mai ales primul lucru dimineața S-ar putea să începeți să faceți modificări subtile în stilul de viață, cum ar fi evitarea scărilor și a activităților fizice.

Agravarea simptomelor

Simptomele se pot agrava progresiv și devin mai greu de ignorat. Pe măsură ce plămânii se deteriorează, este posibil să aveți:

  • dificultăți de respirație, după chiar și în forme ușoare de exerciții, cum ar fi mersul pe scară
  • respirație șuierătoare, care este un tip de respirație zgomotoasă mai puternică, în special în timpul expirațiilor presiune pe piept tuse cronică, cu sau fără mucus
  • trebuie să vă eliminați mucusul din plămâni în fiecare zi
  • răceli frecvente, gripă sau alte infecții respiratorii
  • lipsa de energie

În etapele ulterioare ale BPOC, simptomele pot include, de asemenea:

  • oboseală
  • umflarea picioarelor, gleznelor
  • pierdere în greutate

Este posibil ca simptomele să fie mult mai grave dacă fumezi în prezent sau dacă ești expus în mod regulat la fumatul pasiv.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend