Ce este, de fapt, cancerul?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un subiect atât de des discutat, şi cu toate acestea, puţini oameni ştiu ce este, de fapt, cancerul.


Să pornim de la început. În mod normal, ciclul fiziologic de viaţă al unei singure celule presupune mai multe etape. Naşterea, îndeplinirea funcţiei şi moartea.


Creşterea unei celule şi înmulţirea ei sunt controlate de celulele din jur. Celulele canceroase au dezvoltat o abilitate de a nu mai depinde de aceste semnale externe, şi au dezvoltat mecanisme prin care îşi controlează singure creşterea şi înmulţirea. Acest proces se numeşte semnalizare celulară autocrină.


Un alt mod prin care celulele se opresc din creştere şi înmulţire este atunci când, practic, nu mai au loc. Acest proces se numeşte inhibiţie de contact. Celulele canceroase pierd răspunsul la inhibiţia de contact şi se înmulţesc necontrolat, indiferent dacă au loc sau nu, ajungând să comprime ţesuturile sau chiar organele din jur.


Când celula şi-a încheiat rolul pe care îl îndeplineşte în ansamblul organismului, este programată să moară, prin procesul numit apoptoza, sau “moarte celulară programată”. Celula primeşte astfel mesaje de la celelalte celule că ar trebui să îşi încheie funcţia şi să intre în apoptoza. Cum fac rabat celulele canceroase de la această regulă? Ei bine, şi ele primesc semnale pentru apopotoza, numai că aleg să le ignore.


Dar ce se întâmplă cu această masă de celule care, pe lângă faptul că se înmulţesc necontrolat, sunt şi nemuritoare? În mod normal, sângele care ajunge la ţesutul respectiv ar trebui să fie insuficient pentru a iriga o masă de celule atât de mare. Dar, celulele canceroase s-au gândit şi la asta. Ele şi-au dezvoltat capacitatea de a crea noi vase printr-un proces numit angiogeneza. Aceste vase vor aduce suficient sânge în masa celulară astfel încât niciuna să nu moară.


Dar cum se transformă o celulă normală într-una canceroasă? Acesta este un subiect amplu pe care îl vom dezbate într-un articol ulterior.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: cancer

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend