Ce este colesterolul rău?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Colesterolul LDL este adesea numit colesterolul “rău”, deoarece se adună în pereții vaselor de sânge, crescând astfel șansele de a avea probleme de sănătate, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Dar colesterolul nu este în totalitate periculos. Organismul are nevoie de el pentru a-și proteja nervii și pentru a produce celule și hormoni sănătoși.

O parte din colesterol provine din alimentele pe care le consumați, iar ficatul produce mai mult. Acesta nu se dizolvă în sânge, așa că proteinele îl transportă acolo unde trebuie să ajungă. Acești purtători se numesc lipoproteine.

LDL este o pată mică formată dintr-o margine exterioară de lipoproteină cu un centru de colesterol. Numele său complet este “lipoproteină cu densitate scăzută”.

LDL vs. HDL
Cea mai mare parte a colesterolului din corpul dumneavoastră este LDL. Restul este lipoproteină de înaltă densitate (HDL) sau colesterol “bun”. HDL duce LDL la ficat, unde este eliminat din organism. Un nivel ridicat de HDL ar putea proteja împotriva atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Diagnosticarea colesterolului LDL ridicat
Un test de sânge poate verifica nivelul LDL, HDL și al colesterolului total. Acesta măsoară, de asemenea, trigliceridele, un tip de grăsime care stochează energia suplimentară din dietă dumneavoastră. Nivelurile ridicate de trigliceride vă pot face mai probabil să aveți probleme cardiace.

Experții recomandă testarea la fiecare 4 până la 6 ani. Probabil că veți avea nevoie de el mai des dacă aveți boli de inimă sau diabet sau dacă aveți în familie un nivel ridicat de colesterol.

Cifrele mai mici sunt mai bune atunci când vine vorba de rezultatele testului de colesterol LDL. Orientările generale pentru adulții din Statele Unite sunt următoarele:

Mai puțin de 100 miligrame pe decilitru (mg/dL): Optim
100-129 mg/dL: Aproape sau peste nivelul optim
130-159 mg/dL: La limita superioară
160-189 mg/dl: Ridicat
190 mg/dL și peste: Foarte ridicat
Dacă aveți o afecțiune, cum ar fi boli de inimă sau diabet, medicul ar putea recomanda o țintă LDL de 70 mg/dL sau mai mică.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend