Ce este laringita şi care sunt simptomele acesteia?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Laringita este o inflamație a laringelui din cauza utilizării excesive, a iritației sau a unei infecții.

În interiorul laringelui se află corzile vocale, două pliuri de membrană mucoasă care acoperă mușchi și cartilaje. În mod normal, corzile vocale se deschid și se închid fără probleme, formând sunete prin mișcarea și vibrația lor.

Dar, în cazul laringitei, corzile vocale devin inflamate sau iritate. Acest lucru face ca corzile vocale să se umfle, ceea ce distorsionează sunetele produse de aerul care trece peste ele. Ca urmare, vocea dumneavoastră sună răgușit. În unele cazuri de laringită, vocea dumneavoastră poate deveni aproape nedetectabilă.

Laringita poate fi de scurtă durată (acută) sau de lungă durată (cronică). Cele mai multe cazuri de laringită sunt declanșate de o infecție virală temporară și nu sunt grave. Răgușeala persistentă poate semnala uneori o afecțiune medicală de bază mai gravă.

Simptomele laringitei

În cele mai multe cazuri, simptomele laringitei durează mai puțin de câteva săptămâni și sunt cauzate de ceva minor, cum ar fi un virus. Mai rar, simptomele laringitei sunt cauzate de ceva mai grav sau de lungă durată. Semnele și simptomele laringitei pot include:

 • Răgușeală
 • Voce slabă sau pierderea vocii
 • Senzație de gâdilat și senzație de asprime în gât
 • Dureri în gât
 • Gât uscat
 • Tuse uscată

Când trebuie să consultați un medic?

Puteți gestiona cele mai multe cazuri acute de laringită cu măsuri de autoîngrijire, cum ar fi odihna vocii și consumul abundent de lichide. Utilizarea intensă a vocii în timpul unui episod de laringită acută vă poate deteriora corzile vocale.

Faceți o programare la un medic dacă simptomele laringitei durează mai mult de două săptămâni.

Solicitați imediat asistență medicală dacă:

 • Aveți probleme de respirație
 • Tușiți cu sânge
 • Aveți febră care nu dispare
 • Aveți dureri din ce în ce mai mari pe parcursul mai multor săptămâni
 • Solicitați asistență medicală imediată dacă copilul dumneavoastră:
 • Scoate sunete de respirație zgomotoase și înalte când inspiră (stridor)
 • Băbeşte mai mult decât de obicei
 • Are probleme de înghițire
 • Are dificultăți de respirație
 • Are febră

Aceste semne și simptome pot indica crup – inflamația laringelui și a căilor respiratorii aflate chiar sub acesta. Deși crup poate fi tratat de obicei la domiciliu, simptomele severe necesită asistență medicală. Aceste simptome pot indica, de asemenea, epiglotită, o inflamație a țesutului care acționează ca un capac (epiglotita) pentru a acoperi traheea (traheea), care poate pune în pericol viața copiilor și adulților.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend